Вести

Вучић: Укидамо закон о привременом смањењу пензија

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће Србија ускоро имати највише километара аутопутева у региону, више него све земље у окружењу и најавио да ће у јуну почети радови на обнови аутопута од Сремске Митровице до границе са Хрватском.

Вучић је, приликом обиласка радова на изградњи моста преко ушћа Колубаре у Саву код Обреновца на деоници Коридора 11, рекао да ћемо до краја године имати више аутопутева него Хрватска, а имали смо дупло мање.

Вучић је казао да су то велике ствари које се догађају и да имамо много више километара аутопута него Румунија, која је чланица ЕУ, као и да нећемо стајати.

Рекао је да се и у мају очекује да Србија има суфицит, те да очекује да ће у првом полугодишту бити остварено 150 милиона суфицита у буџету, напомињући да нисмо имали вековима то да три године заредом постоји суфицит.

Вучић је казао да су у Европи већи раст имали само Мађарска и Пољска, а да ми имамо 4,5 одсто и да би било добро да наставимо раст од четири одсто до краја године, па идуће 4,5 одсто.

Вучић је честитао свим мајсторима и стручњацима који раде огроман посао на овој деоници обилазнице, рекавши да, када је последњи пут био на градилишту није било ниједног носећег стуба, а да сада величанствено изгледа.

Указао је да се граде два моста, оба са по три траке, а да је дужина од 1.581 метар, којим ће се премостити Сава и Колубара, на веома тешком делу.

Најавио је да ће у јуну кренути радови на обнови аутопута од хрватске границе до Сремске Митровице, деоници од 25 километара.

„Годину дана ће трајати радови и то ће бити као писта. Када из ЕУ улазите у Србију да видите да нисте ушли на лошије место, док не постанемо чланица, већ на боље место“, казао је Вучић.

Рекао је да ће до краја године, а можда и раније, бити завршен пут Лајковац-Љиг, где остаје један тунел проблем, заштита и водотокови, а све ће до новембра бити решено.

Остаје затим још Уб-Обреновац и Обреновац-Сурчин, за шта је рок до краја идуће године, али ће се завршити пре времена јер радови иду одлично.

„Имаћемо за мање од годину и по у потпуности аутопут до Чачка, за мање од три до Пожеге, и тада остаје Пожега-Бољаре, и Пожега-Котроман. То је веома важно за спајање са српским делом Херцеговине, РС и БиХ у целини. Такође у међувремену морамо да урадимо и кренемо у коначно уговарање моравског аутопута, јер фабрике не би дошле у Краљево, и Леони и Таипа група, да нисмо обећали изградњу аутопута Чачак-Краљево-Врњачка Бања-Трстеник-Крушевац- Ћићевац-Појате, око 106 километара“, објаснио је Вучић.

Рекао је да остаје да се коначно заврши „мучење“ до Крагујевца, брза саобраћајница, у најгорем случају, до Пожаревца, па да се продужи према Градишту и Голупцу, да се приближи источна Србија.

Такође је указао и на потребу изградње аутопута Рума-Шабац, те потом брзи пут Шабац-Лозница, а онда и Београд-Зрењанин-Нови Сад, а ако Румуни инсистирају и до Вршца.

Пре краја године до Бугарске и Грчке ће грађани моћи да путују у потпуности аутопутем, нагласио је Вучић.

„Ми ћемо свој део у потпуности завршити, па ће свима бити лакше да иду преко једне уређене земље и дивних аутоптева које имамо“, навео је Вучић.

Указао је да се обављају и радови на „Y“ краку код Суботице, и да је договорено са Азербејџаном и Кинезима обилазница до Бубањ Потока, па тежи део од Бубањ Потока до Винче, који је скупљи део.

Изразио је тим поводом захвалност премијерки Ани Брнабић, министарки Зорани Михајловић, Зорану Бабићу из Коридора, који, како је рекао, врло добро ради посао, али и Зорану Дробњаку из Путева Србије.

 

Српска памет, удео ИТ сектора у извозу већи од 9,2 одсто

Председник Србије Александар Вучић данас је рекао да у структури извоза Србије ИТ сектор и дигитална агенда износе 9,2 одсто што је више него укупан извоз пољопривредних производа и замолио премијерку Ану Брнабић да наставе даља улагања и подршку том сектору.

"То је српска памет, то су нам донела наша деца" рекао је Вучић новинарима у Обреновцу и захвалио премијерки Брнабић на развоју ИТ сектора у Србији.

Како је рекао и у разговору у Софији канцеларка Немачке Ангела Меркел му је рекла да се држимо високе технологије, ИТ сектора и дигиталне агенде.

Зато је разговарао и тражио од Марије Габријел, европске комесарке за дигиталну агедну да дође у Србију како би се та агенда појачала.

Вучић је замолио премијерку да Влада Србије настави и надаље и још више да улаже у тај сектор и истакао да је то његова молба и захтев као председника Републике.

Указао је и на разговор са Маријом Живановић Смит из НЦР која запошљава 2600 људи и на то да ће запослити 4.200 људи углавном у Београду.

Вучић је рекао да је реч о ИТ стручњацима који ће радити за врло добре плате , а најавио је и долазак и помоћ експерткиње нашег порекла из САД која ће радити на шестомесечним курсевима, убрзаној, а квалитетној обуци, за рад у ИТ сектору.

На томе морамо да инсистирамо, подвукао је Вучић.

 

Захвалност Сију и Кини

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас велику захвалност председнику Кине Си Ђинпингу уз поруку да Србија никада неће заборавити шта је та земља учинила за Србију, истичући посебно 5.200 запослених у Железари у Смедереву.

Вучић је у Обреновцу где је обишао радове на мосту на Коридору 11, а који ради кинеска фирма, рекао да је Хејстил други извозник у Србији, а да ће ускоро постати и први, и поновио да су НР Кина и њен председник Си сачували 5.200 радних места у Смедереву и десетак хиљада оних који са железаром сарађују.

Како је рекао, никада такву помоћ и подршку нисмо имали.

Вучић је захвалио председнику Кине што му је на свако писмо одговорио, а понекад и писао пре него што му је писмо упутио, истичући да је то велика част за Србију, уз поруку да ћемо и даље градити што боље односе са Кином.

"Браћо Кинези ми вас волимо", рекао је Вучић кинеским радницима, а навео да очекује и кинеске понуде на тендеру за Бор, али и долазак у Зрењанин на рад на једном, како је рекао, огромном пројекту.

Вучић је рекао и да се нада да ћемо имати прилику да поново угостимо председника Кине у Србији.

 

Већа примања за све категорије пензионера

Закон о привременом смањењу пензија из 2014. године биће укинут, а саопштавајући ту вест председник Србије Александар Вучић је рекао да би волео да Влада буде у могућности да то примени већ од новемба, односно да увећање почне још ове године.

Повећање пензија износиће, у односу на 2018. годину, између пет и 25 одсто, а у односу на 2014. годину, када је уведен Закон о привременом умањењу пензија, повећање ће бити између 8,4 и 13,3 одсто.

На примеру пензија изнад 37.000 динара, а чији корисници у 2018. примају и даље нешто мање него што су примали 2014. године, објаснио је да ће они имати значајно већа примања.

Ко је примао 50.000 динара 2014, имаће укупно повећање 9,1 одсто и примаће 54.541 динара, навео је Вучић.

Како је рекао, укидање Закона омогућиће да сви пензионери имају значајно већа примања него пре примене тог закона, а за најсиромашније пензионере, додао је, предвиђено је додатно повећање за пет одсто, чиме ће повећање за њих у односу на 2014. годину бити између 10,4 одсто и 13,3.

Како је објаснио, одлуку је донео заједно са председницом Владе Србије Аном Брнабић и она је донета после тешких и вишемесечних преговора са Међународним монетарним фондом. Одлука је донета и захваљујући успеху фискалних реформи, разумевању и стрпљењу пензинера, и она је заснована на еконмским, а не политичким разлозима. 

Укупно ће увећање пензија износити између пет и 25 одсто за претходне три године, а у односу на 2014. годину оно ће бити између 8,4 и 13,3 одсто.

Образлажући одлуку о укидању закона, Вучић је навео да је највећи проблем био са 1.191.000 пензионера који примају до 30.000 динара, јер би они укидањем закона добили повећање од само 2,8 одсто и зато је и одлучно да њима пензије буду увећане додатно за пет одсто.

"Зато ће они имати укупно повећање у односу на 2014. годину између 10,4 одсто и 13,3 одсто. Они који примају до 25.000 динара имаће 10,4 одсто, а они преко 30.000 динара 13,3 одсто", појаснио је Вучић.

Вучић је навео да ће најмањи проценат увећања имати они са пензијама већим од 120.000 динара и њима ће повећање износити 8,4 одсто у односу на 2014. годину, а пензија ће им после повећања бити 130.076 динара.

Вучић је ово саопштио након обиласка радова на Коридору 11, обратио се премијерки са опаском да би волео ако је могуће да одлука о већим пензијама буде примењена од новембра.

"Дакле не постоји више ниједан пензионер који има приближно исту пензију као 2014. године, већ најмање за 8,4 до 13,3 одсто више. Ако Влада буде могла да крене са тим још од новембра, ја бих волео да то крене још ове године", рекао је председник Србије.

Поручио је такође да више никада нећемо бити бред банкротством.

"Оно што будемо исплаћивали, исплаћиваћемо, а покушаћемо да сачувамо суфицит или најминималнији дефицит у буџету. То су резултати за историју и будућност Србије. Хвала грађанима што су веровали и знали да немају посла са преварантима, са каквима су имали посла раније, већ са вредним, озбиљним и одговорним људима", рекао је Вучић, а затим додао на колико повећање пензионери могу да рачунају.

Пензионери који су 2014. примали 26.000, имаће пензију од 29.132 динара, они који су примали 27.000, примаће убудуће 30.016, а пензионери чија је пензија пре четири године била 28.000, примаће 30.900 динара.

Они који су примали 29.000, примаће убудуће 31.784 динара, уместо 30.000 примаће 32.836, уместо 31.000 - 34.000, уместо 32.000 - готово 35.000, а уместо 33.000 - 36.100 динара.

Пензије оних који су пре четири године примали 34.000 динара, биће 37.153, поједини ће уместо 35.000 имати 38.232, уместо 36.000 биће 39.311, а уместо 37.000 пезнија ће бити 40.400.

Пензије ће уместо 38.000 бити 41.500 динара, уместо 39.000 - 42.600, уместо 40.000 - 43.700, а ко је примао 45.000 примаће 49.145 динара.

Пензије које су биле 50.000 динара, биће 54.541 динар, они који су примали 60.000 примаће 65.331, а пензионери који су примали 70.000 имаће примања од 76.122 динара.

Пензионери који су примали 80.000 примаће 87.000 динара, а пензије ће уместо 90.000 бити 97.703, уместо 100.000 - 108.500, уместо 110.000 -120.000, а они који су имали пензију од 120.000 примаће нешто више од 130.000 динара.

Председник је навео и да Закон о привременом умањењу пензија није била бахатост или ароганција било кога, а да му је лично, у његовом досадашњем политичком животу то свакако била најтежа одлука.

"Морала је да буде донесена да бисмо имали за пензије, за плате и да би Србија могла да опстане, а захваљујући неодговорности оних који су земљу водили у пропаст, који ни једног секунда нису размишљали о будућности већ су гледали како да нешто траје од једног до другог изборног циклуса", рекао је Вучић, приметивши да сада нема никаквих избора, нити изазова, ни ове ни наредне године.

А, како је напоменуо, укидање закона омогућено је захваљујући стрпљењу и вери, пре свега пензионера, којима је, "до неба захвалан", јер су стрпљењем извукли Србију из тешке кризе.

Зато се Србија данас налази на одличном путу, рекао је Вучић, те закључио: "И ни у чему нисмо на дну Европе, у свему напредујемо великом брзином, напредујемо и тек ћемо".

 

Видећемо шта ће бити, а те сецикесе оставите по страни

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су у САД ухапшени људи познати као блиски сарадници Вука Јеремића, те да је ту реч о "озбиљној међународној банди лопова предвођеној Јеремићем".

Одговарајући на питање новинара о хапшењу групе људи у САД, а међу којима су, како наводе медији, и блиски сарадници Јеремића, Вучић је навео да је реч о Патрију Хоу и шеику Тидијану Гадиоу, који су ухапшени у корупционашком скандалу од три милиона евра, а српској јавности су познати као блиски сарадници Вука Јеремића и његове организације ЦИРСД.

Како је рекао, реч је о озбиљним међународним криминалцима и додао:

"То смо знали, није то од јуче".

Како је рекао, уплаћиване су и паре из страних амбасада, а видеће се шта ће ту да се испетља и о чему се ради, као и да ће "свирати клавир".

"Те лопове и сецикесе оставите по страни", рекао је Вучић, те додао да је на другој страни данас добар дан, између осталог, и због изградње моста код Обреновца, вести о укидању Закона о привременом смањењу пензија.

Новинаре је интересовала и реконструкција владе и питање да ли ће амбасаде имати утицаја на избор министара на шта је Вучић рекао да од када је био премијер и сада председник Србије сви знају да ниједан амбасадор не може да се меша у то.

"Ко ће да буде на функцијама прво треба да се одлучи у надлежним органима, о томе одлучују грађани Србије преко својих изабраних представника. Поносан сам на то што сто смо независна, слободарска земља која самостално доноси своје одлуке", рекао је Вучић.

У том смислу Вучић је рекао и да "ови из опозиције све знају" и много су важни.

"Само поставите Сашу Јанковића за премијера и међународног лопова Вука Јеремића. Не знам шта је препоштеном Ђиласу што сам пријави 25 милиона евра имовине, питајте раднике који се муче колико им треба, милион година за то што је неко за три године владавине опљачкао грађане Србије, они ће много да се питају у Србији", поручио је Вучић.

 

Не очекујте много боље, биће тешко

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, коментаришући то што Приштина не испуњава своје обавезе из Бриселског споразума, да морамо да знамо да живимо у двоструким стандардима и да не треба да очекујемо да ће бити много боље, већ да ће бити тешко.

Вучић је након обиласка радова на Коридору 11 код Обреновца на питање да ли постоји неко на западу ко каже да Србија није проблем, већ да је јасно да Албанци не желе да формирају ЗСО, рекао да сви то знају, али да то никога посебно не интересује, посебно не оне који су признали независност Косова.

Указао је да нико није реаговао на изјаву координатора за дијалог Београда и Приштине косовских власти Авнија Арифија.

"Својевремено је Дејвид Мекалистер био фер, па је рекао албанском премијеру Едију Рами да би, да је Србија учинила неком Албанцу оно што је учињено Марку Ђурићу у Приштини, Вучић био обешен насред УН. Живимо у двоструким стандардима, нешто важи за нас, нешто за њих. Тако је било и биће", казао је Вучић.

Вучић је казао да је наша жеља да се изборимо за бољи статус, те да је важно што нам пријатељи као што је кинески председник Ши Ђипинг шаљу писма, примају га у Турској, Русији, и на западу из више поштовања.

"Њихов интерес је да гурају независно Косово, а наше да штитимо наш народ. Не очекујте много боље, биће тешко", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг