Вести

Вучић: Улажемо још 380 милиона евра у хидроелектрану Ђердап

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће држава уложити још 380 милиона евра у хидроелектрану Ђердап у наредних 10 година, како би Ђердап могао да добије додатних 50 мегавата струје.

"Кључно питање напретка Србије је питање енергетског снабдевања и енергетске безбедности наше земље", поручио је Вучић након обиласка реконструисане бродске преводнице на хидроелектрани Ђердап, која је изузетно важна за пловидбу на Дунаву.

Истакао је да Србија троши све више струје, не само зими већ и лети, као и да су се грађани навикли на много удобнији живот и не размишљају да ли ћемо имати довољно ресурса и струје у наредном периоду.

"Ми ћемо у ревитализацију система хидроелектране Ђердап да уложимо у наредних 10 година још 380 милиона евра, то је важан задатак за ЕПС. Ђердап мора да добије нових 50 мегавата за производњу струје", нагласио је Вучић.

Додао је да ће се као председник борити за то, ако буде неслагања са владом, да се више улаже у енергетску инфраструктуру.

"Дунав кроз Србију дуже пролази него кроз било коју земљу. Инжењер Хуго Лутер је пре око 125 година предожио да се овде подигне постројење за произовдњу струје", подсетио је Вучић и додао да је то после за закашњењем и урађено.

Вучић је рекао да су три важна аспекта реконструисане бродске преводнице: енергетска, економска и еколошка.

Истиче да су последњи радови ту урађени још давне 1970. године, као и да је тада Ђердап био симбол моћи и велике Југославије.

"Градимо овде и нове путеве, од Кладова до Доњег Милановца и до Глупца, као и брзу саобраћајницу до Беогада, затим путеве према Рткову и Брзој Паланци, реконструишемо пут Неготин - Зајечар. Све то радимо у годинама када српска држава поново има економску снагу и моћ и када верујемо да велики број наших људи може да се врати назад у своју земљу", навео је Вучић.

Истакао је да је Србији враћена обновљен и модернизован међународни водени пут, што и представља пројекат адаптације бродске преводнице.

Како је рекао, то инжењерско чудо служи за превођење бродова у из горње у доњу воду и обрнуто.

Хвала Европљанима на томе, поручио је Вучић и прецизирао да је вредност пројекта 28,5 милиона евра, од чега су нам дали 11 милиона евра, док смо ми обезбедили 17,5 милиона по најнижим каматним стопама и по најповољнијим условима.

Сада су новим инжењерским решењима смањени застоји и прекиди пловидбе, напоменуо је Вучић и истакао да сада провођење бродова траје сат и по, док је раније било потребно више од два сата. Такође смањени су застоји и прекиди пловидбе.

Вучић је рекао да је пројекат урађен веома прецизно и брзо и да су уз немачку компанију учествовале и две спрске фирме које су урадиле више од 60 одсто посла.

Вучић је рекао да сви који не размишљају о енергетској будућности Србије нису одговорни и да он не жели да прича само оно што се народу свиђа, као и да сада морамо да водимо рачуна о томе да у наредним годинама не увозимо струју по високим ценама.

"Треба да гледамо на нашу децу, да њима не оставимо дебалансирану Електропривреду, већ да ширимо капацитете и размишљамо о будућности. Наше потребе за струјом и гасом расту и 10 до 30 одсто годишње, што такође говори о наглом скоку стандарда. Зато ћу се борити за енергетску сигурност и раднике који производе струју", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да следе огромна улагања пројекта на Дунаву која ће додатно развити исток Србије.

Вучић је рекао да ће се развијати и железнички коридори и изразио наду да ћемо приликом посете највиших еврпоских званичника ускоро моћи да потпишемо и уговор о изградњи пруге Беогад - Ниш и до границе са Македонијом.

Захваљујући градњи брзе пруге на том правцу за само 4,5 сата моћи ће да се стигне од Суботице до Скопља и то за само неку годину, навео је Вучић.

"Са Ђердапа, истока Србије поново се рађа Србија, економски снажна и јака Србија. Желим вам добру и мирну пловидбу. Живела Србија", поручио је Вучић.

 

Луке су будућност, Европска унија би требало мало више пара да да и нама

Луке су будућност, истакао је Вучић најављујући даља улагања у луке на Дунаву.

Вучић је, одговарајући на питање да ли ће, након што у септембру почне проширење луке Прахово, уследити даља улагања у луке, пренео да је сада чуо од Европљана колико пара имају и да хоће да улажу.

"Сем, уложите нешто више пара у Србију. Када видим да имате 55,4 милијарде могло би мало више да буде за нас. Доста сте дали свима другима, дајте мало и нама", рекао је Вучић у шали обраћајући се шефу Делегације Европске уније Сему Фабрицију.

Вучић се захвалио Европској унији на досадашњим улагањима, на отворености, као и могућности да учествујемо у тим пројектима.

"Имамо проблем са регулисањем водотока са Хрватском. Нећу да говорим овде шта мислим, јер нећу да Фабриција доводим у непријатну ситуацију“, додао је Вучић указујући да постоје проблеми око Вуковарске аде.

Вучић је рекао да мора много да се уради, да се оснажи Смедерево, затим код Рамске тврђаве, где се не граничимо са Румунијом, а где је Дунав код нас најшири.

Вучић је рекао да су луке будућност, јер ће се морати улагати више у пловидбу због ниже емисије штетних гасова.

Констатовао је и да ће улагања довести и до раста цена плацева, чија ће вредност скочити и до четири пута.

"Чим смо најавили брзу саобраћајницу цене плацева и некретнина су скочиле и до пет пута", констатовао је Вучић.

 

Огромни планови за Прахово, добили бисмо много са тим

Вучић је изјавио да је лука Прахово веома важна и да држава има огромне планове за Прахово и спремна је да уложи велики новац, јер је то једна од кључних тачака развоја и велика је ствар за Србију ако се успе у ревитализацији тог подручја.

На констатацију новинара да је један од важних инфраструктурних пројеката и вађење потопљених бродова код Прахова, Вучић је рекао да то јесте веома важно, да су планови за Прахово велики и да би у наредних месец или два требало да држава дефинише своје захтеве и потребе, како би се тај посао обавио.

"Са прављењем индустријске зоне у Прахову, довођењем великих компанија, добили бисмо додатни излаз, ја кажем на наше море, јер нас то приближава и Црном мору, повезује са свима и омогућава лакши превоз баржама и бродовима до свих европских дестинација", рекао је Вучић.

Вучић је указао да би то подигло не само Душановац, Михајловац, Јабуковац, Брзу паланку, већ и цео Неготин, Кладово, а то додатно помаже Бору, Доњем Милановцу, Мајданпеку.

"Спремни смо да уложимо велики новац. Ми још тражимо како да добијемо обезбеђење да ће ту фирме које имају пословне планове, моћи да дођу да раде. Да не уложимо 50-100 милиона, а да немамо ништа. Тражимо гаранције и сигурност за озбиљан посао, а онда бисмо тиме запослили цео незапослени део истока Србије и то је од нас од пресудног значаја", рекао је Вучић.

После тога, каже, остаје да се доведе један велики инвеститор у Пожаревац.

Подсетио је да је у плану изградња брзе саобраћајнице до Пожаревца, и даље до Великог градишта и Голупца, а намера је да се раде и други путеви у том делу, како би се увезао цео исток Србије, до Зајечара.

"Много тога радимо и правимо, али Прахово јесте једна од кључних тачака развоја и ако то успемо, то је велика ствар за Србију", рекао је Вучић.

На том месту Вучић је рекао да ће одговарати само на питања о инфраструктурним пројектима, а не и политичким противницима, јер о њима, каже, не жели да говори пред европским представницима, па ће на остала питања одговарати по обиласку реконструисаног пута, деоница ХЕ Ðердап 1 - Кладово.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк