Вести

Вучић: Вакцинисаним грађанима држава даје додатних 3.000 динара помоћи

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће сви грађани који су вакцинисани добити додатних 3.000 динара помоћи.

Вучић је рекао да ће, поред раније предвиђене помоћи, сви који се вакцинишу, а имају више од 16 година, или који су се вакцинисали било једном или две дозе и сви који ће се вакцинисати макар једном дозом до 31. маја, добити додатних 3.000 динара од државе.

Вучић је рекао да се до касно синоћ консултовао око те одлуке са премијерком и да су то одлучили, као и да ће се тек видети да ли ће ту одлуку морати да усвоји влада.

"Не можемо да доносимо негативне дискриминационе мере за оне који не желе да приме вакцине, иако мислим да је то неодговорно и себично да се неко не вакцинише. Размишљали смо зато како да наградимо људе који су показали одговорност и донели смо одлуку да дамо додатну финансијску помоћ за људе који су се вакцинисали", рекао је Вучић.

Рачунамо да до краја маја можемо да дођемо до бројке од близу три милиона људи који су се вакцинисали макар једном дозом, како би стекли колективни имунитет.

 

На Председништву о многим темама, и о променама у Српској напредној странци

Вучић је најавио да ће вечерас на Председништву партије бити разговарано о многим темама, да ће бити речи и о променама у Српској напредној странци и свим другим важним питањима.

"Разговараћемо, наравно, о политичкој ситуацији. О одговорности Српске напредне странке, плановима, програмима“,најавио је Вучић.

 

За девет година увећали БДП за 50 одсто

Ове године се очекује да Србија достигне висину БДП-а, у апсолутним бројкама, преко 50 милијарди, што је повећање до 50 одсто у последњих девет година, будући да је висина БДП-а 2012. године била 33,6 милијарди, изјавио је Вучић.

Уз то, подсетио је, у међувремену су се десиле катастрофалне 2014. година, због поплава, и 2020. због корона вируса, а Србија је ипак успела да направи раст.

"За 50 одсто је обим и вредност свега што у Србији направимо нарасло за свега девет година и сада више не причамо о повратку на 1989. годину, јер смо много испред. И то много говори", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је поносан на успех Србије када су у питању инфраструктурни пројекти, као и на договор са Европском унијом о помоћи у изградњи пруге до Северне Македоније, док се и са кинеским пријатељима ради много пројеката.

Уз пругу Београд-Ниш и даље ка Северној Македонији, подсетио је да је почела градња Фрушкогорског коридора, а градиће се и брзе саобраћајнице до Пожаревца, затим до Градишта и Голупца.

Додао је да Моравски коридор увелико напредује, као и деонице Рума-Шабац, Kузмин-Сремска рача, а ускоро би, навео је, требало да се заврше "папири" за брзу саобраћајницу Београд-Зрењанин.

"Ускоро би требало да, после деонице Чачак-Пожега, идемо на деоницу ауто-пута од Пожеге ка Ариљу, Ивањици, Сјеници, Дугој пољани, до границе са Црном Гором. Надамо се да ће Црна Гора пронаћи новац да уради 60 километара ауто-пута од Бољара до дела пута који је већ изграђен", рекао је Вучић.

Србија добија другачији изглед за девет, десет месеци, подвукао је Вучић.

"Од 2012. до 2021. године 50 одсто смо увећали, у апсолутним бројкама, БДП наше земље, али толико су увећане и плате, у реалним бројевима, у номиналним и више 60 одсто. Пензионери имају највеће пензије у историји, али то још није довољно и зато посебно бринемо о њима", рекао је Вучић.

 

Сутра исплата 30 евра помоћи за пензионере

Вучић је најавио да сутра почиње исплата првих 30 евра помоћи пензионерима.

Вучић је рекао да за помоћ не треба да се пријављује 1,9 милиона људи, а то су пензионери, корисници социјалне помоћи, као и људи запослени у заводима за извршење кривичних санкција, јер су већ у систему.

Вучић је рекао да ће прекосутра кренути исплата и за кориснике социјалне помоћи и људе у заводима за извршење кривичних санкција.

"Од 12. маја иде исплата првих 30 евра за све грађане који су се пријавили. То је за ових 3,2 милиона људи, а верујем да ће их бити и 3,7 милиона евра", рекао је Вучић.

 

Разматрамо-невакцинисани у јавном сектору без плаћеног боловања

Вучић је изјавио да ће Влада Србије разматрати одлуку да запослени у јавним предузећима и јавним органима - војници и полицајци, уколико нису вакцинисани, а заразе се короном, немају плаћено боловање од короне.

Вучић је рекао да то тек треба да потврди Влада и додао да ће држава и невакцинисане излечити ако је у могућности, али да неће имати плаћено боловање од короне.

"То је по мени више него фер", рекао је Вучић додајући да се он као врховни командант Војске Србије вакцинисао те да нема логике да неки војник сматра да је паметнији и да одбија да се вакцинише.

Kако је рекао, примио је две дозе вакцине, није осетио ни да су га уболи, а није имао ни никаквих проблема, већ је радио све време.

"Замислите ви војника или полицајца чији се врховни командант вакцинисао и који каже да је потребно да се сви вакцинишу, а он каже не, не, ја сам паметнији од тебе и то је моја одлука. Хоћеш тако да ми кажеш и да не дај Боже дође до некога сукоба негде и ми кажемо иде се у пробој обруча, а он каже не, не ја сам паметнији, ми треба да се повучемо назад. Kоја је друга логика", рекао је Вучић.

Истиче да нико никога неће натерати да се вакцинише и поручује антиваксерима да слободно верују у глупе теорије завере да вакцина не ваља.

Kако је рекао, један део људи је свестан да вакцина може да сачува живот, док други део људи није.

Наводи да је током прошле ноћи позивао чланове Српске напредне странке који су председници општина и градоначелници, а који се нису до сада вакцинисали како би их мотивисао да то учине.

"Не знате колики је мој јед због тога, изабрани су на то место због поверења у политику коју сам представљао. Лепо ти је да будеш председник општине, али први пут када је требало да послушаш и вакцинишеш се, ти кажеш не, не, ја сам паметнији", рекао је Вучић.

Додаје да је на представницима власти да учине све да мотивишу грађане да се вакцинишу у што већем броју.

 

Ако у 2.кварталу раст буде преко 10%, БДП у 2021. и преко 7%

Вучић је рекао одговарајући на изјаву председника Фискалног савета Павла Петровића да ће јавни дуг Србије бити увећан преко 60 одсто БДП-а због великих трошкова државе, да све зависи од привредног раста и вакцинације, као и да ће уколико у другом кварталу раст буде преко 10 или 11 одсто, БДП у 2021. можда износити и преко седам одсто, а јавни дуг бити и мањи од садашњих 58 одсто.

Вучић је рекао да је то посао Фискалног савета да каже да се не повећају плате и пензије да увек треба да се потроши мање.

Вучић је рекао да је Србија имала раст БДП у првом кварталу од чак 1,2 одсто уместо планираних минус 1,3 одсто.

Вучић објашњава да је држава успела раније са 78 одсто јавног дуга да га смањи на 52 одсто, који сада износи око 58 одсто, док је у многим другим развијеним земљама и преко 100 и 200 одсто због ковид кризе.

"Верујемо да ћемо одржати јавни дуг испод 60 одсто до краја године", истакао је Вучић.

Kако је рекао, не постоји ниједна земља у Европи која је мањом брзином, можда једна или две, која је имала мањи раст јавног дуга у време короне.

Ако будемо имали раст преко шест одсто, свакако ће јавни дуг бити испод 60 одсто БДП-а, додао је Вучић..

Додао је да нам све нам зависи од привредног раста и вакцинације.

 

Много антиваксера превараната на друштвеним мрежема

Вучић је изјавио поводом антиваксера да постоји много превараната којима су друштвене мреже омогућиле такво деловање.

Вучић је коментаришући најаву заказаног скупа за 21. јун ове године на којем ће, како најављују, грађане наводно обучити за самоуклањање чипа након вакцине против вируса корона, а за шта је котизација 15.000 динара или за странце 150 евра или 180 долара.

"Имате много превараната, друштвене мреже су им дале све могућности за такво деловање. Ово је екстремни случај, али и до сада сам свашта слушао - како из хеликоптера бацамо сарин, како се чипују људи", рекао је Вучић.

Вучић је навео да му се већ седам или осам пута са пријатељима десило то да и не зна да су антиваксери, али да то накнадно сазна и то када се касније заразе и разболе.

"Рачунам да имам посла са озбиљним и одговорним људима, а накнадно сазнам да су антиваксери. Али, када се они разболе и недељама их чувамо у болници као мало воде на длану, потрошимо најскупље могуће лекове да им сачувамо живот, онда сазнате да им ни чланови фамилије нису вакцинисани јер је вакцина лоша и онда и њима треба да сачувате живот", навео је Вучић.

Вучић истиче да за њих има само питање да ли имају имало части и образа да кажу - "извините".

"Не треба ми хвала, немојте ни лекарима говорити хвала, ни држави јер су лекови скупи и немојте да ми кажете да сте то платили кроз социјално осигурање јер сте платили само један дан", истакао је Вучић.

Вучић додаје да је његова идеја да се људима да рачун, не да га плате, већ само да виде колико је коштало то њихово лечење.

Kако наводи, то износи не мање од 600 евра.

Иронично је позвао све који верују у теорије завере да дођу пре 21. јуна да им о трошку државе изваде чипове, како би видели, како је рекао, "како неки људи могу тако преварантски да се понашају и још да људима отимају паре".

"Наше је да мотивишемо све људе да се вакцинишу до 31. маја, добиће сви они који су се вакцинисали додатну помоћ", рекао је Вучић.

Упитан за 3.000 динара који ће добијати они који се вакцинишу у тржним центрима, Вучић је рекао да то дају неке компаније и захваљује им се на томе уз коментар да је то друштвено одговорно понашање.

Додаје да је након његове вакцинације у Пуковцу, преко 400 људи само тог дана у том малом месту вакцинисано.

Најавио је да ће кренути по аутобусима од Обреновца, Уба, Лајковца... и разговарати са народом како би их мотивисао да се вакцинишу.

 

У Србији кључне одлуке неће доносити амбасадори

Вучић је истакао да је покренут међустраначки дијалог, али да је некима, који желе да разговарају уз посредовање странаца, циљ, не да разговарају, већ да их неко са стране доведе на власт.

Подсетио је да се, они који одбијају разговоре са влашћу без странаца, враћају на своје време када су амерички амбасадори и Мишковић доносили одлуке ко ће да буде у влади.

Вуић је истакао да у Србији кључне одлуке неће доносити амбасадори.

"Замислите неког од амбасадора и тајкуна да ми каже овај може овај не може у владу. Реците ми име светског политичара и тајкуна који може то да уради. По томе видите колико је Србија напредовала. Не зависи више од двојице тајкуна како ће Србија напредовати, већ од раста и резултата“, поручио је Вучић.

 

Европи је успешна Србија, Србија без Kосова

Европи је успешна Србија, Србија без Kосова, оценио је Вучић.

Вучић је поручио Албанцима у Приштини, који сваког дана прете Србији тужбама за геноцид, да то не раде.

"Тужбу за геноцид против државе Србије, која је увек и која и данас формално правно постоји на Kосову и Метохији, можете да изведете само преко друге државе, Албаније. То би значило де факто почетак уједињења са Албанијом. Упозоравам вас и молим да то не чините“, нагласио је Вучић.

Позвао је и оне који Приштину и даље, како је рекао, љуљају и пазе као своје дете да то не чине.

"Kао Бога их молим да то не чине“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да, када људи из иностранства говоре да су против промена граница не говоре истину, јер су они заправо за промену граница.

"Лажу отворено, они су само за то да се промене границе Србије. Kада год кажу да су против промене граница, ја кажем „ти си још један од лицемера који жели промену граница која је остварена на силу када смо имали неспособну власт у Србији. Kажете против сте промена граница, а на Kосову то оправдавате наводном хуманитарном катастрофом. Зар није била већа катастрофа у Ираку и што онда Басру нисте одвојили од Багдада?“, рекао је Вучић додајући да то говори само о лицемерју тих.

"Што нисте одвојили Kандахар од Kабула у Авганистану. Хомс од Дамаскуса у Сирији? Само сте Србији нашли да одвајате иако није било ни близу хуманитарне катастрофе?“, поручио је Вучић.

Kако је рекао, када постави питање - зашто неки имају право на самоопредељење а други не - кажу му, пренео је, да треба да гледа да гура економију.

"Што би им била у интересу успешна Србија? Европи је успешна Србија, Србија без Kосова. Зато су и против мини Шенгена, против политике "Балкан Балканцима“. Увек желе да подижу друге против нас, да Србија не би била јака, не буде доминантна“, закључио је Вучић.

 

Путеви су моја посебна страст

У Србији има још лоших путева, али више од мојих снова се остварује, рекао је Вучић, коме су путеви "посебна страст".

Осим улагања у нове инфраструктурне пројекте инфраструктурних пројеката, Вучић је најавио и значајне инвестиције у енергетици.

Држава данас има новац, јер има високу стопу расту, рекао је Вучић.

Размишља се да се нађе начин да се од Светске банке и ИБРД-ија добију одређена средства за реконструкцију и изградњу путева која воде из села у село, каквих је доста у Србији.

А да би се све то остварило неопходно је да се што више људи вакцинише да бисмо могли да се вратимо својим редовним активностима.

Наводећи примере из свог окружења, Вучић је испричао да је разговарао са оцем једне, како је рекао, дивне и познате девојчице у Србији, који му је рекао да још није сигуран да ли ће примити вакцину.

Подсетио је да у свим местима у Србији постоји "шведски сто" вакцина, и да људи могу да бирају.

Онима који наводно тврде да реинсталирају чипове из вакцина против корона вируса је поручио да су они за затвор јер наносе штету јавном здрављу и да је реч о белосветским преварантима.

 

Да кризни штаб размотри отварање ресторана од петка

Вучић је замолио Kризни штаб да размотри отварање угоститељских објеката без башти од петка, 7. маја, који су тренутно затворени у оквиру мера против корона вируса.

"Молим Kризни штаб да уважи и да се крене са отварањем од петка - да отворимо и ресторане и оне затворене објекте, не само оне са баштама, па да видимо да ли можемо да издржимо", рекао је Вучић.

На питање да ли ћемо моћи да правимо свадбе и колективна венчања ове године, Вучић је рекао да верује да ће то моћи да се чини већ од јуна месеца.

"Није на мени, на Kризном штабу је, али ако нам успе све ово што планирамо, верујем да ћемо моћи већ од јуна месеца", рекао је Вучић.

Навео је да верује да ћемо у јуну месецу моћи да имамо колективно венчање у Скупштини града Београда, а на предлог водитеља да то буде на Видовдан и на питање да ли може он да буде кум, рекао је "могу".

 

Обећавам, похапсићемо мафијашку банду из фудбала

Вучић је најавио поводом малверзација у домаћем фудбалу, да ће сви који раде противзаконито бити ухапшени.

"Ту мафијашку банду из фудбала, царине, свега, која пушта да вам се сви смеју пеналима који се свирају, цела Европа, свет - све ћемо да их похапсимо. И не занима ме ко им од државних функционера помаже по том питању", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је слично обећање дао за Беливукову групу, иако га многи нису озбиљно разумели, када је то рекао у јавности.

"То је моје ново обећање, а народ нека види да ли сам говорио истину. Нека људи погледају како ће да изгледа следеће првенство и да ли ће да се игра "три за три", а да у последњих седам кола неки тимови личе на Манчестер сити или Пари сен Жермен...", рекао је Вучић, додајући да је "много тужан" због тога како нам изгледа завршетак фудбалског првенства.

Подсетио је да би следеће године у Србију требало да стигне и "Wар" систем.

 

Kад држава неће да ради за тајкуне, онда сам ја Гебелс

Вучић је изјавио да га његови политички противници оптужују за коришћење Гебелсових метода, али да је управо супротно, да они користе те методе, понављајући лажи и измишљотине у нади да ће то онда постати истина.

Вучић је коментаришући оптужбе које је на његов рачун изнео новинар Слободан Ступар рекавши за њега да је "национал - социјалиста, популиста, националиста и помало клеро фашиста" и да ради по "шемама Гебелса", да све што ради је управо супротно од тога што тврди Ступар.

Вучић је рекао за Ступара да има много мање образовање од онога како се представља и да се су Ступарове тврдње бесмислене и глупе.

"Он то не разуме, зато што није читао књиге, а то што је бахат и осион и што прети да ће глава нечија да лети, па може му се, знате то је ББЦ, они могу све и да раде шта хоће. То је све истраживачки. За то га чак и не тужим. На то се само насмејем јер је све то бесмислено и глупо", навео је Вучић.

Вучић је истакао да управо неки од његових политичких противника користе методе Гебелса и Хитлера, понављају лажи ни на чему засноване, рачунајући да ако то 1.000 пута понове то да постане истина, као што је случај Јовањице, Телекома итд.

"Хтели би да цела држава ради за двојицу тајкуна, Ђиласа и Шолака, и када држава то неће, већ хоће да ради за компанију у којој је већински власник и неће да пусти да се даље уништава, онда је држава крива и Вучић је онда Хитлер и Гебелс", истакао је Вучић.

Мене ово забавља, јер је доказ апсолутне немоћи, незнања и недовољног образовања, додао је Вучић.

 

Поштујем све, али не понижавам земљу разговором са странцима

Вучић је изјавио да ће као председник Србије увек показивати поштовање према евроспким представницима и разговараће са њима када дођу код њега у Председништво, али да он представља своју земљу, незавиности и суверенитета, те да неће у разговоре пред стране представнике и друге шефове, јер би тиме понизио Србију.

"Нећу, јер бих тиме понизио не себе, већ Србију, а Србију да понижавам, не пада ми на памет", рекао је Вучић.

Kоментаришући оцене дела опозиције која је заговарала бојкот на претходним изборима, да дијалог власти и опозиције, која не жели присуство странаца нису добри, Вучић је рекао да су тиме "сви рекли све и да су грађани то разумели".

"Поштујем и Фајон, Билчика, Kукана и Флекенштајна, али ако је вама важније да разговарате са њима, да они буду ти који ће да ураде нешто за вас, а не са људима из ове земље... То је ваш избор, поштујем то, али ... паметни су наши људи", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће и представници Српске напредне странке разговарати са европарламентарцима, да ће их пажљиво саслушати, али да ће он лично, као председник државе, да се ангажује са другим људима.

 

За злоупотребу функције не треба машински мозак

Вучић је за последње изјаве Драгана Ђиласа о томе како је дошао до новца рекао да су арогантне и да су увредљиве за грађане и да за злоупотребу државне функције није потребан "машински мозак".

Уз сажаљење што је пропустио ту емисију где је Ђилас рекао да није злоупотребио функцију, већ да је знао да, за разлику од других израчуна 100 минус 20 посто, па још минус 20 одсто, Вучић је рекао је то невиђен ниво ароганције,и увреде за грађане.

"А то је била таква злоупотреба државних функција, то је била таква манипулација државом, а свако зна да израчуна 100 минус 20 посто. Он је био лош студент, никаквог талента, осим велике власти и велике моћи", рекао је Вучић.

Поводом Ђиласове тврдње да је државни врх у спрези са кланом Беливука и да би требало да буде у затвору, Вучић ирионично рекао да је логично да они који су све нарко дилере похапсили и ставили главу у торбу, буду у затвору.

Вучић истиче да је Ђиласова политика у Србији створила идеалан амбијент за криминалце.

"Он и његови су створили амбијент за криминалце. Убијали су нам политичаре на степеницама Меркатора, убијали су по сплавовима. Ми у последња три и по месеца немамо ниједно мафијашко убиство, од хапшења Беливука. И сада, када све то слушате, ви чујете човека који се хвали тиме", истакао је Вучић.

Поводом Ђиласове изјаве да је његова фирма, за време његове власти приходовала 619 милиона евра Вучић истиче да он то никада не би урадио, и да би за тако нешто био линчован.

Додао је и да се не зна где Ђилас и људи око њега све имају рачуне, да ни светска полиција не може да им уђе у траг.

Поновио је и да нико никада није поменуо Ђиласову нити било чију децу, а да се за његову децу и мајку свашта говори.

Рекао је и да Ђиласова деца имају шансу у овом друштву и у свету и да она нису одговорни за то што је њихов отац украо 619 милиона евра.

"То си ти урадио, немој на децу да пребацујеш", поручио је Вучић.

Говорећи о тврдњама политичких противника да је Вучић "пукао" у Београду, рекао је да их не треба потцењивати, јер се често праве глупи, да би рекли да су покрадени избори.

"Они су фаворити и у Београду", рекао је Вучић, али наводи да ће се ипак ценити резултати, што може да се види и покаже.

Сматра да је власт у Београду постигла историјски резултат - 700 евра просечна плата, двоструко увећан буџет, мостови, обилазница, Београд на води, фасаде, паркови, зграда старе Железничке станице...

 

Зближићемо се са "Несврстанима", у септембру скуп

Вучић је изјавио да ће Србија настојати да се зближи и има још боље односе са земљама које су припадале Покрету несврстаних, али да то не значи поново оснивање "Несврстаних", као и да Србија остаје на европском путу.

Вучић је на питање новинара да прокоментарише то што је нећака Јованке Брозе рекла доста лепих речи о њему, али и приметила да постоје обриси комунизма у његовој политици, јер посебно пријатељске односи које гаји са светским званичницима подсећају на прошло време, рекао да ће Србија гледати да гради боље односе са афрчким и азијским земљама и да је његова идеја да се у септембру направи скуп поводом 60-годишњице Прве конференције Покрете несврстаних у Београду.

"Моја је идеја да у септембру направим скуп, али зависиће то од короне, и да позовем неког од високих индијских функционера и људе који су оснивали Покрет несврстаних", рекао је Вучић додајући да мисли на Индију, Гану, Индонезијју, Египат и друге земље.

Kако је рекао, то су биле земље које су тада са Југославијом учествовале у оснивању Несврстаних.

"И са свим тим лидерима ћу да разговарам, не да покрећемо нови Покрет несврстаних - ми смо на европском путу, али да се зближавамо и да односе правимо још бољим, јер једни другима можемо много више да помогнемо него што и сами мислимо", навео је Вучић.

Рекао је да се Јосип Броз Тито сналазио и проналазио решења за своју политику и да то каже иако, из националних разлога, није највећи подржавалац његове политике, али да је бесмислено када неко каже да је Тито био глуп и несналажљив.

"Успевао је и проналазио кривине у светској политици, тако да свакако није био неспретан државник", додао је Вучић.

 

Грађани Србије ће моћи да путују само са потврдом о вакцини

Србија је већ постигла билатералне споразуме са неким земљама о преласку границе наших грађана само са потврдом о вакцинацији, а преговарамо са још неким земљама, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су такви споразуми постигнути са Мађарском, Египтом, Грчком и Турском, а преговара се са Русијом, Kином, Севеном Македонијом и Црном Гором.

То је, додао је, за оне који желе да путују на море.

"За све те земље неће бити потребни пи-си-ар тестови за наше грађане, неће морати да чекају и да иду у карантине, само је потребно да се буде ревакцинисан", рекао је Вучић.

Износећи податке о томе колико је у прошлој и овој години исплаћено туристичким посленицима, односно туристичким агенцијама, Вучић је рекао да све оне који другачије причају треба да буде срамота.

Јутрос је, рекао је, слушао неке "стручњаке" који су кукали на државу и којима смета када се грађани позивају да летују и зимују у земљи, јер тада остварују најмањи профит и зато што, како је рекао, ми делимо ваучере и што хоћемо да људи највише новца троше у Србији јер тада све расте, расту цене станова, викендица...

Вучић је изнео податак о томе колико је новца исплаћено туризму и агенцијама и навео да су им у 2020. исплаћене три минималне зараде, плус два пута по 60 одсто мининалне зараде и једна цела минимална зарада само за њих.

Ове године исплаћено им је три пута по 50 одсто минималне зараде, два пута по 60 одсто минималне зараде, плус једнапут 100 одсто минималне зараде, а имали су, додао и приоритет код Фонда за развој.

Само у ваучерима је држава прошле године исплатила више од 12 милиона евра, а посебну помоћ добили су хотели 350 и 150 евра по кревету и по соби.

"Није вас срамота да измишљате и страшне лажи изговарате и да сви ћуте и да се праве да то није истина", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк