Вести

Вучић: Железара највећи извозник у Србији, биће још већа и снажнија

''Почетак изградње новог постројења Агломерације компаније Хбис групе у Железари Смедерево, у вредности од 120 милиона долара, значајна је инвестиција'', изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на церемонији полагања камена темељца и захвалио кинеским пријатељима на улагању у железару.

"За мене је ово велики дан. Инвестицију вредну 120 милиона долара нисмо могли да обезбедимо, јер је то огроман новац који сада имамо пошто смо нашли најбоље и највеће пријатеље", нагласио је Вучић. Подсетио је да је председник Кине Си Ђинпинг био у Железари и да је одушевљен гостопримством и срдачношћу радника.

Вучић наводи да у Железари ради више од 5.000 људи и да је у последњих годину дана 269 младих добило посао, а да је 501 човек са уговора на одређено прешао на неодређено време.

"Све то говори о посвећености Хбиса и Кине и Си Ђинпинга да Железара успе. Знате да услови за пословање железаре нису лаки и због система квота из ЕУ. Ништа од тога не би могли да издржимо да немамо посвећеност кинеског руководства и пријатеља. Смедерево је моја љубав и мој посао, али то није морала да буде љубав и посао Си Ђинпинга'', рекао је Вучић још једном захваливши кинеском председнику на свему што је учинио.

Вучић је указао да је, када је био у Кини, имао прилику да види прилог о Железари на кинеској телевизији, више него што је могао да види на свим нашим телевизијама.

''Могао сам да видим колико се Кинези поносе сарадњом и великом фантастичном иницијативом'', рекао је он.

''Ових 120 милиона значи да ће наставити да улажу, и да ће ово што данас изгледа као старина, ускоро нестати и да ћемо имати најмодернију фабрику која иде у корак са најмодернијим државама света'', нагласио је Вучић. Он је рекао да једино Србија осећа сигурност и поред свега што се дешава на тржишу челика.

''Није ово само питање бриге за раднике у Железари и кооперантска предузећа, већ питање читаве Србије. Железара је од фабрике која доносила само губитке и проблеме постала највећи извозник у Србији. Сигуран сам, када се политички услови у свету поправе, Железара ће бити још већа и снажнија'', казао је Вучић.

Указао је да када смо ушли у проблеме и муке Кинези нису дошли код њега и рекли ''тешко нам је и напуштамо'', већ су казали ''заједно ћемо да се боримо, борићемо се у Бриселу заједнички''.

''То гарантује будућност Смедерава и Србије'', истакао је Вучић.

Председник је истакао да је важно да у Смедереву и околним селима имамо више деце, и за то је важно да она удишу здрав ваздух, као и да се кинески партнери осећају као код куће и да још више граде.

''Морамо да покажемо још много више вере у њих и да заједнички можемо да урадимо све. За нас је само небо граница, ако будемо радили заједно'', поручио је он.

Замолио је амбасадорку Кине Чен Бо да пренесе председнику Кине Си Ђинпингу позив да дође поново у Србију и обећао да ће га дочекати много више људи него када је прошли пут боравио у нашој земљи.

''Он је то заслужио, а Србија ће подржавати Кину још храбрије и оданије него што то чине много већи и снажнији од нас'', нагласио је Вучић.

''За нас је веома важно да овим показујемо да смо у стању да мењамо себе, стара постројења за нова, да учествујемо у технолошки најиновативнијим процесима, да идемо у корак са најуспешнијма у свету'', истакао је он.

Вучић је казао да је, када је био у фабрици аутомобила у Немачкој видео најмодерније роботе, које је Кина одмах узела.

''Наше је да се прикачимо за тај воз успеха, а напредујемо брже, а то можемо уз помоћ Кине. Молићу да покушамо да неку фабрику робота направимо у нашој земљи, и то ће бити почетак потпуно нове и другачије будућности за нашу земљу'', уверен је он.

Радницима је поручио да доласком у Железару жели да покаже колико је њихов посао важан за нашу земљу.

''Останите добри и вредни, јер на најбољи начин представљате Србију'', подвукао је он.

 

Стигло шест од 10 возила БРДМ2, хвала Путину!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је до сада стигло шест од 10 оклопних возила БРДМ2 од Русије и захвалио председнику те земље Владимиру Путину на поклону.

"То је велика подршка и значајно јачање борбених снага готовости и могућности и способности Војске Србије", нагласио је Вучић одговарајући на питања новинара у Смедереву. Каже да ће сутра стићи и званично обавештење о тим возилима и да нису сасвим тачне информације које су пренели поједини медији.

"Тренутно су, верујем, стигла три возила од укупно шест возила БРДМ 2". Нагласио је да су то изванредна возила, која имају жироскопску стабилизациј,у термовизијске камере, ојачан оклоп и да у њима посада може да буде 24 сата.

"Треба 10 возила да добијемо и хвала на том поклону председнику Путину и министру Шојгуу", поручио је Вучић.

 

Заборавите филм о дугим цевима и насиљу

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да сви који мисле да могу да бију људе или дугим цевима нешто да спроводе, могу да забораве тај филм.

Упитан ко су „спавачи“ из редова СНС који се помињу у вези операције ''Омча'', Вучић је рекао да не зна тачно ко су ти људи који чекају да се окрене ситуација.

''То су неуспешни који не раде много, размишљају само о себи, а не о држави. Таквих нема много у СНС. Тамо има вредних и оних који се боре'', поручио је он. Рекао је да сви који чекају такву дијалектику треба да знају да се тако нешто догађа само када се добије поверење народа.

''Пошто сам прексиноћ гледао нове бројке око поверења народа, нема ни Марксове ни Божије воље која може да помогне некоме. Народ доноси одлуку коме ће дати поверење'', истакао је он. Подсетио је да је прошао и време када су батинали Драгољуба Милановића и Милорада Комракова, а њега нису.

"Нити ће икада. Нећу то никада ни дозволити. Могу само да пробају и то је све. Морају да знају да постоје људи који су, како штите поносно државу, увек спремни да штите своје достојанство, децу и породицу. Ми њих чувамо као мало воде на длану и када спроводе насиље, упадају у РТС, заузимају државне институције, не дају ми да изађем. Али да ћете да бијете људе и дугим цевима нешто да спроводите - тај филм слободно заборавите'', поручио је председник.

Он је коментаришући позиве, према речима новинара, члана Социјалдемократске уније на линч уредника Српског телеграфа, који је објавио да су новинари КРИК пратили невенчану супругу и бебу брата Синише Малог, а то ретвитовао уредник КРИК Стеван Дојчиновић, рекао да батињањем и малтретирањем прете они који имају мање снаге и подршке у народу.

"Што мање снаге и подршке имате, више морате да претите. Онда кад им одговоримо и кажемо да то једном ураде, они чекају да се они то деси, дијалектика ће то да одреди. Да се позовем на Марксову дијалектику, то се неће ускоро десити јер народ је тај који одређује подршку народа, јер народ је тај који одлучује. А народ да бира оне који су неспособни, нерадници и који би да ометају Србију у напредовању и развоју, од тога нема ништа", рекао је Вучић.

Он је рекао да је страшно што неко мисли да је нормално да некога линчују, али да то говори о нечијој унутрашњој агресији и неваспитању, али и кукавичлуку.

"Немојте да одређујете ситне чиновнике или не знам кога да прљаве послове обављају у ваше име, дођите, ви то урадите негде, ја се јављам да будем жртва прогона и батињања", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће бити предузете санкције против оних који су прислушкивали њега и бившег председника Томислава Николића, Вучић је рекао да је то урађено на легалан начин, не правично и у складу са правом, али са легалном формом.

"Рецимо нешто изговори Владимир Ђукановић о Олуји или Сребреници, подведу га под терористу и онда прислушкују и оне који се са њим чују, на пример мене", рекао је Вучић. Додао је да он није тужилац или судија, а да не жели ни да буде Бошко Обрадовић или Драган Ђилас, са три одсто подршке грађана.

 

Обездићемо фер третман и сачувати Железару

Верујем да ћемо успети код ЕУ да обезбедимо фер третман за српски челик и српску железару, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и изразио уверење да ће будућа шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен помоћи Србији у томе.

"Имамо проблема са квотама и желим да изразим признање влади и премијерки Брнабић на великој борби. Политички им помажем у разговорима са Турском и Жан-Клодом Јункером", рекао је Вучић на питање новинара о квотама ЕУ на челик. Вучић је додао је Влада Србије морала да разговара и са људима из Данске или Шведске по том питању.

"Питали смо зашто су неке земље биле изузете, а зашто Србија није изузета, наставићемо своју борбу. Имали смо велику помоћ Јункера и надам се да ћемо имати и подршку Лајен у будућности", казао је Вучић. Вучић је рекао да је са њом до сада разговарао више пута.

"Шта да вам говорим - како смо ми рекли и унапред погодили колико ће Турци да извезу за седам дана и на дневном нивоу, а они нам рекли да је то немогуће, па се испоставило да смо ми у праву, да су тиме попунили и добар део наше квоте. У питању је тешка техника. Али, сачуваћемо Железару и посао за људе и успех Железаре као најважније фабрике у Србији", поручио је Вучић.

 

Просечна плата за мај 55.380 динара

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је просечна плата за мај износила 55.380 динара, односно 470 евра. Вучић је истакао да је ово први пут да је просечна плата достигла 470 евра.

''Сада питам оне који су говорили да неће пре краја године просечна плата бити 500 евра шта кажу. Биће она и преко тога. То су добре вести. Све иде на боље'', нагласио је он.

Вучић је поновио да настојимо да по питању просечне плате "побегнемо" Бугарима и пређемо Црну Гору.

 

О Предрагу Малом: Заинтересован сам да се све проучи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је важно да се истраже наводи КРИК-а о наводној умешаности у случај корупције брата министра финансија, Предрага Малог, додајући да га највише збуњује начин на који су дошли до одређених информација.

"Важно је да се све проучи и веома сам заинтересован за то", рекао је Вучић новинарима у Смедереву. Навео је да треба проучити како неко може да узме закуп од некога за аутомобил, ко узима оперативни лизинг од 1.000 или 3.000 евра, што је много новца, али мање од 25 милиона евра, колико данас има Драган Ђилас, који је био градоначелник Београда. Вучић је рекао и да је пажљиво прочитао текст КРИК-а и да га највише збунио начин на који су дошли до одређених информација.

"Не волим кад неко прима поклоне, мада нисам стекао утисак то из текста", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће бити истражено како је Ђилас стекао тај новац, Вучић је рекао да надлежни органи раде свој посао.

Кад је реч о наводном праћењу невенчане супруге и бебе Предрага Малог, Вучић каже да ће ускоро добити целовиту слику о томе ко их је пратио и зашто.

"Неки су мислили да је могуће да неки који су били ангажовани из региона сакрију и да се не открије ко је иза тога, али ја сам уверен да ће надлежни државни органи у сарадњи са другим у окружењу лако доставити тачне информације", рекао је Вучић.

Упитан да ли су предузете санкције против оних који су прислушкивали њега и бившег председника Томислава Николића, рекао да је постојала легална форма да то ураде.

 

Не заустављајте Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да у Бриселу постоји снажан антикинески лоби и да покушавају да зауставе све кинеско у Европи, али је позвао да не заустављају Србију.

''Немојте да заустављате Србију. Ми смо мали и нисмо као Бугарска добили 60 милијарди евра или као Грчка 100 милијарди евра, већ смо се својим радом сами подигли'', казао је Вучић истакавши да неће бити лако борити се у ЕУ за квоте за челик. Најавио је да ће о томе разговарати сутра и са европским комесаром Јоханесом Ханом, који долази у посету Србји. Истакао је да су Кинези ''спасили кожу Србији'', подсећајући да су од губиташа направили најважнијег извозника Србије. Указао је да су кинески власници протекле године запослили 269 нових младих радника, и да је 501 радник, запослен до тада на одређено време, добио уговор на неодређено време.

То, како истиче, показује да кинески власници гледају у будућност, и то у време када неки други у Европи и свету продају своје железаре због санкција које САД уводи Европи и Кини.

''Има 100 милиона проблема и ми не бисмо могли да дигнемо главу од муке и проблема, а са Кинезима уз све проблеме гурамо напред'', нагласио је он. Улагање кинеских власника у Железару, према његовим речима, је гаранција да желе да остану и инвестирају даље.

''Ово је важан дан за нас, за раднике који живе од овог тешког посла. Чули сте да ће све да руше, да ниче ново технолошко савршено постројење. Тиме се показује да се окрећу ка будућности, верују у успех Железаре, да су у питању деценије пословања'', рекао је он.

Вучић је казао да ће после ових улагања ваздух бити чистији, што ће значити много за више деце, јер је Смедерево један од ретких градова који има значајно повећање новорођене деце у првој половини ове године.

''Како да не будете захвални на тако нечему. Мени није тешко да клекнем и молим када је Србија у питању, али нећу да клечим и молим када притискају'', поручио је Вучић рекавши да је позвао председника Кине Си Ђипинга да поново посети Србију.

 

Српска суза неће наћи родитеља нигде у свету

Председник Александар Вучић поручио је данас, упитан за последња хапшења Срба за Косову и Метохији, да морамо да издржимо такве ствари, али да уз нове инвестиције у различитим областима у Србији, јачамо и позицију земље и позицију Срба на КиМ.

"Ми Срби, а знам колико је тешко породицама тих људи, морамо да издржимо и да знамо да наша суза нема родитеља и неће га ни наћи у свету", приметио је Вучић одговарајући на питања новинара у Смедереву.

На констатацију да је Рамуша Харадинај саслушан, као и Јакуп Краснићи пре њега и да ли ће икада заживети правда за Србе, Вучић је кратко упитао:

"Јесу ли га пустили или нису?"

Он је истакао да је данас срећан због нове инвестиције у Железару, као и због јачања наших одбрамбених потенцијала, јер је то начин да сачувамо мир и да јачањем Србије, јачамо позицију Срба на КиМ, као и нашу преговарачку позицију.

"Не смемо ниједног секунда да изгубимо нерве, да то покажемо као они у последње време. Не могу да кажем да придобијемо више симпатија, врло сам опрезан по том питању, али са нама сви разговарају, а са њима мало ко више и разговара", истакао је председник Србије. Он је поручио Србима на КиМ да ће држава помоћи, уз увећање плата и пензија, косовског додатка, што ће значити знатно побољшани животни стандард.

Вучић је поновио да су инвестиције на КиМ веће него што су биле деценијама уназад, биће их и више.

"Али, нервоза је код неких других, који данас више не пристају ни на модел две Немачке, ни на шта више не пристају, неће ни да разговарају, једино што хоће то је да Србија призна Косово беспоговорно, онако како они мисле да су створили границе", рекао је Вучић.

У свему томе, Срби морају да буду мирни и сталожени, да знају да је држава уз њих, као и да су моћи државе ограничене, али толике колике су, до максимума ће бити искоришћене за помоћ Србима на Космету.

Вучић је подсетио да, нажалост, од 1999. године Београд нема суверенитет на КиМ када је реч о војном и полицијском присуству, док је Приштина од 2008. преузла све ингеренције државе, док је наша земља тада ћутала. Додао је да су у Приштини најавили да ће следеће године, подићи споменике некима од српских лидера из 2009. и 2010. који су довели до пресуде Међународног суда правде, која је ишла на руку Приштини.

"Али, ја сам срећан што ћу и даље да им будем први на листи за одстрел и човек против којег воде кампању на свакодневном нивоу. То значи да добро радим за наш народ и трудићу се и бринућу још више", закључио је Вучић.

 

Када ће коктел који организују у Хагу?

Председник Србије Александар Вучић изјавио данас да неће бити задовољена правда у Хагу по питању Рамуша Харадијана и поручио да не треба да сањамо да ће нам неко донети правду.

"Већ је изашао, хоће мало и да руча са њима?", прокоментарисао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли ће бити задовољена правда у Хагу.

''Српска суза није имала и неће наћи родитеље'', одговорио је Вучић.

"Немојте да сањамо снове како ће неко да нам донесе правду, није нам је доносио до сад, неће нам је донети ни убудуће. Него, када ће тај коктел који организују у Хагу, Харадинај и остали? Да још мало поприча са њима како се намучио. Тежак је тај лет био од Приштине до Беча и Хага", казао је Вучић.

А коментаришући то што је Харадинај отишао авионом Бежета Пацолија, каже:

"Намучио се, можда није било стјуардеса у авиону и то Пацолијевом, како чујем ишао је Пацолијевим авионом. Каже да је дуго чекао овај други авион. Тешка ситуација, намучио се велики јунак". Каже да не може да одговори да ли ће бити задовољена правда и указује на двоструке стандарде.

"Када неког питате, како је могуће да правите другу албанску државу у срцу Европе и кажете да имају право на самоопредељење. Кад питате зашто неки други у региону немају то исто право, према издефинисаним територијама, и то не зато што ви то тражите, већ само вас питамо за принцип, они кажу, ви Срби морате да разумете да је то против вас, али не може другачије да буде" рекао је он. Истиче да је то увек тешко питање за правнике, ко и под којим условима има право на самоопредељење. Председник додаје да онда схватите да су право и правда умрли.

"Ми Срби треба да заборавимо и не рачунамо на право и правду који ће неко други да нам доноси и одређује, ми морамо да се изборимо за бољу снажнију и јачу Србју и бољу будућност. И да прећутимо многе ствари, али да почнемо да говоримо и када почнемо да говоримо да не угрожавамо своју будућност", истакао је Вучић.

 

 

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк