Вести

Вучић: Знам да ћу због Ане Брнабић бити мање популаран

О мандатарки и правцу нове Владе Србије, о проблемима у СНС-у и Томиславу  Николићу, о „унутрашњем дијалогу" о Косову, о медијима, Политици и новинарима, о фонтани на Славији, случају Савамала и судбини Синише Малог, о Јанковићу, Јеремићу и Ђиласу, о конференцијама за новинаре и показивању фотографија на њима, о изборима у Београду...

Чак ујутру, када су уредници Недељника разговарали са председником Србије  Александром Вучићем на Андрићевом венцу, број посланика који ће сигурно дићи руку за избор нове Владе Србије са Аном Брнабић на челу, још није био познат. Иако председник Вучић није деловао превише забринуто за исход преговора, па ни за судбину владајуће коалиције, било је логично да, пре осталих, „државничких", али и дневних тема, у првом великом интервјуу за штампане медије по полагању заклетве, буде речи о мандатару и новом кабинету у Немањиној.

 

* Када сте министрима на последњој седници Владе делили књиге, бољим познаваоцима историје било је јасно да сте најближи Ани Брнабић. Да ли сте књигом о Милану Стојадиновићу коју сте јој поклонили открили какав премијер очекујете да она буде, и да ли заиста мислите да Ана Брнабић може да буде ,,финансијски булдожер", како су звали Стојадиновића?

- Она треба само да чува касу Србије. Најтеже реформе су спроведене. На данашњи дан имамо 20 милијарди суфицита, а да ниједну приватизацију нисмо обавили. Дакле, без прихода од приватизације на полугодишту имамо суфицит 150 милиона евра, а предвиђени дефицит био је око 600 милиона евра. Ана је неко ко треба да чува да то не буде уништено, распарчано, потрошено како би се неки министри показали као добри.

 

* Значи, наменили сте јој пре свега економске ствари.

- Премијер се бави свим важним питањима уколико добије подршку народних посланика. Пре свега оним што најбоље зна, и која су од кључног значаја. Њене обавезе бих поделио у три дела: очување фискалне стабилности и успешан завршетак седме ревизије са ММФ-ом, даљи рад са Светском банком на унапређењу пословног амбијента и нашег места у свету по том питању. И трећа ствар на коју сам јој лично указао, а сматрам да је од огромног значаја, јесте да се на дневном нивоу ради на расту БДП-а.

 

* Да ли то значи да ћемо имати неку врсту „двоглавог" премијера, како је најавила Зорана Михајловић, при чему ће се Дачић бавити политичким делом?

- Нећемо имати „двоглавог" премијера, али је логично да ће Ивица Дачић више да се бави политичким питањима. Ту нема неке велике филозофије. Дачић се важним политичким питањима бавио и када сам ја био премијер, баш зато што сам ја више пажње посвећивао економским темама.

 

* Да ли је онда именовање Ане Брнабић уступак Западу који је наш највећи економски партнер, док је Дачићева улога уступак Москви која је и даље наш највећи политички патрон?

- Иако би то било логично, нисам се бавио тиме како ће према томе да се односе Запад или Исток. Гледао сам у чему је Ана добра, а у чему је Ивица успешан.

 

* Откуд онда незадовољство у вашој странци? Да ли због хомофобичних ствари као код Драгана Марковића Палме или просто јер су очекивали да премијер буде из ваше странке? И да ли је тачно да би у том случају то био Милош Вучевић?

- Милоша Вучевића веома поштујем. А знао сам да ћу имати проблема унутар странке. Умирем од смеха кад читам коментаре оних који су и своја имена измишљали, док  говоре да је ово нека представа. Неколико људи ми је отворено рекло да је против. И то није никаква тајна.

 

* Колико њих?

-Говорило је деветоро људи. Од тога је шесторо било за, а троје против. Али знао сам ја то првог дана када сам Ану предложио за мандатара. Имали смо расправе на Председништву и раније, и тачно сам знао ко је против. СНС је сувише велика партија, коју многи потцењују. И волим ја то када прочитам да смо ми глупи ботови, сендвичари, иако имамо више школе, говоримо више језика од њих. Али то није важно. Ми смо тупани, а они су много паметни. И онда их ти ботови и сендвичари побеђују у свим месним заједницама, у сваком селу, граду...

 

* Зашто је Ана боља од Вучевића?

- Зато што бирате тренутак. У нечему је бољи Вучевић, али је мој избор била Ана имајући у виду целокупни политички и економски амбијент. Вучевићу би требало шест месеци да разуме шта све радимо са ММФ-ом. Није он неупућен, али Ана је у току. Наредних шест месеци завршавамо аранжман са ММФ-ом и хоћу да га успешно завршимо. Хоћу да сачувамо касу, да годину завршимо у плусу.

 

* Какве су биле реакције из СПЦ, а какав ваш одговор Цркви? Било је прича да су вам претили изопштењем из СПЦ?

- Не би било први пут. Неки су ми организовали и опело после Бриселског споразума. Али ја веома поштујем патријарха Иринеја и највећи број владика. Имам поверења у њихов рационални приступ, одговорност према нашем националном бићу. И надам се да ће то добро разумети.

 

* Западни медији извештавали су о геј премијерки у „дубоко конзервативној Србији" (ББЦ, АП и већина других медија). Какву сте онда ви поруку послали конзервативној Србији, а какву Западу? Посебно што се за то место нудио Томислав Николић, а данас добијамо Ану Брнабић, признаћете два потпуно различита клатна?

- Мој избор је Ана Брнабић! И нека људи процењују како хоће. Видео сам претње и увреде Велимира Илића. А ако је питање: да ли Србија Велимира Илића или Србија Ане Брнабић, чини ми се да Србија треба да буде слободна за све људе, да гура напред, а не Србија у којој ће да додају још мало ашова и да копају још дубље. Човек из СНС-а се јавио на Председништву и рекао: ,,Ја ћу да гласам за Ану зато што си ти тако рекао, али биће ми тешко, јер ми је отац свештеник."

 

* Каква је Србија која се у два месеца променила од Томислава Николића до Ане Брнабић?

- Није то баш тако. Не мислим да је то тако велика разлика и не верујем да људи на такав начин посматрају. Врло сам рационалан и знам зашто сам ово рекао. Веома је важно да се обаве економске ствари, да систем не буде урушен. Немојте да имате никакву сумњу, Ана као премијер добија пуну касу.

 

* Колику аутономију ће имати у свом раду, посебно кад на самом почетку добије тако снажну вашу подршку, али не и странке коју представљате? Да ли ће она сама да бира шефа кабинета? И како ћете да убедите јавност да нећете владати као Борис Тадић с Андрићевог венца?

- Пошто сте својевремено хвалили Бориса Тадића који није ни крио да влада с  Андрићевог венца, не треба ни сада да будете много уплашени. Ја сам остварио све што сам могао да остварим. Спровео сам најтеже реформе у друштву, од Закона о раду до фискалне консолидације. С друге стране, победио сам три пута са рекордним резултатима, и са листама које сам лично водио. Сваки пут сам јавно био кандидат или за премијера или за председника. Нисам постављан захваљујући вољи неког другог. Једини сам човек у овој земљи који је изабран и за премијера и за председника. Био сам и најмлађи посланик, и најмлађи министар, и најмлађи премијер. Све што сам планирао, остварио сам.Али у опозицији има људи који од своје мржње и патологије не виде ништа испред себе. Они не могу да ме победе управо због тога. И они не морају да брину сам ћу се склонити. Ни тада ме они неће победити, сам ћу отићи. Зато што ја нисам гладан власти, ни хиљадити део њихове мржње према мени и мојој породици. Они због те мржње према мени почињу да имају мржњу према Србији. Мрзе успехе Железаре, успехе наших спортиста...

 

* Неколико пута сте поновили да ћете да се повучете када паднете на 26 одсто  подршке. Сада појачавате тај став и кажете да ћете ускоро да саопштите страначким  колегама коме остављате да води СНС. Да ли ви данас знате када ћете да напустите власт?

- Није питање када ћу да напустим власт, али знам када ћу да напустим странку. Мислим да знам када ћу да напустим и власт. И то ће бити добровољно, и то ће бити моја одлука, а не зато што ће неко од ових из опозиције да добије већину.

 

* Ко ће вас наследити у странци?

- Оставио сам још мало времена да промислим, али сам убеђен да ће они наставити  традицију непобедивости над овима који су лоше владали и који се данас још  неодговорније понашају у опозицији.

 

* Да ли мислите да су два мандата довољна и да би после тога човек требало да се  повуче?

- То је сасвим у реду. Два пута да имате мандат, то је више него довољно. У савременом свету изузетак је Ангела Меркел, чудо, она може 16 година да буде у премијерском мандату. Али је изузетно успешна, па може. То, ипак, много потроши човека и није једноставно. Черчил је говорио да је „најбржи пут у пропаст да очекујеш да те сви воле и тапшу по рамену".

 

* За многе је било изненађење што сте се одмах прихватили Косова?

- Па увек сам се бавио најтежим проблемима. Нисте изабрани да бисте се бавили лепим стварима. Иначе би то могао да буде свако. Ионако имате довољно аналитичара и новинара који мисле да су паметнији од свих политичара. Сви мисле да би могли да владају Србијом. И сви све знају. Али народ суштински тражи онога који нешто може да промени. Ко нешто може да уради. И некога ко може да уради ствари за које сви знају да су неопходне, а нико неће да их уради. Знам да ћу после избора Ане Брнабић имати мању популарност у Србији. Имам у породици неке који су против. Али када смо правили СНС, ја сам рекао Томиславу да ћемо да правимо широку народну политичку партију која треба да прихвати људе са свих различитих нивоа. И либералне демократе, грађанске демократе, људе који су национално опредељени, социјалисте, комунисте. Све су те разлике код нас склоњене јер се бавимо будућношћу.

 

* Када се покрене тема четника и партизана, имате Небојшу Стефановића и Алексу  Јокића који су из партизанских породица, али и Мају Гојковић и Зорану Михајловић које су из четничких породица и које одмах кажу сити смо комунистичких неистина.

- И то је све у СНС-у. И то мора да остане у СНС-у, кад правите партију „аденауерског" типа, где имате 30 плус, 40 плус, или 50 плус подршку.

 

* Али шта је ваш приступ за Косово? Ђинђићев да нешто морамо да добијемо заузврат, Ћосићев да је то историја већ решила мимо нас, или Коштуничин и Николићев да замрзнемо конфликт?

- Мој да ми разговарамо о томе. Ми можемо три књиге да напишемо са разговора у Бриселу, али је сада важно да отворимо то питање и унутар нашег националног корпуса. Да причамо на одговоран начин. Да видимо око чега можемо да се сложимо, почев од либералне левице Чедомира Јовановића, до екстремне деснице ДСС-а и радикала. Где Срби живе? Где имамо будућност, где немамо? Да видимо шта је то будућност. Да ли је то увек размишљање о сваком квадратном метру, или о вредностима. Да видимо где то 70-80 одсто становништва може да се сагласи. И да отворимо ту расправу. Није то дијагностиковање стања и проналажење кривца, већ да пре свега видимо шта можемо да урадимо у будућности. Замрзнути конфликт некад може и да буде бољи од решавања проблема, али кошта. И то треба да зна сваки човек у овој земљи. Али ако неко мисли ''аха, ти то хоћеш да признаш независно Косово", е нећу. Одмах одустаните од тога.

 

* Да ли то значи да ни под каквим условима нећете потписати независност Косова?

- Нећу! Ја сам се заклео на Уставу. Не пада ми на памет. Није то моје питање, већ да видимо колико Срба живи на Косову и Метохији. Како да их издржавамо. Шта можемо да учинимо да ти људи живе боље. А не да слушамо ове што сваког дана певају песме и вичу да су сви издајници, а нису урадили ништа.

 

* Каква је онда ваша реакција када вас Јанковић, или неко други из грађанске опције, оптужи да тргујете подршком Запада за решење Косова?

- То показује елементарну неодговорност. Као и колико сам тешке одлуке ја доносио. И у вези са Бриселским споразумом, и фискалном консолидацијом, и Аном Брнабић. Али то показује и да они никад никакву одлуку не би донели. То је најлакше. Одеш у амбасаду и са свим се сложиш, али онда нек то Вучић реши, пошто се не свиђа народу. То је крајње неодговорна политика, и то људи виде. Њихова једина политика је „мрзимо диктатора", и то се објављује сваки дан у свим медијима. А је ли вас тај диктатор икада позвао да вас пита што сте нешто објавили? Ево ја вас питам. Па наравно да није. Што вас је срамота да кажете да није?

 

* Ко каже да нас је срамота? Али нисмо ми тема овог интервјуа...

- А за ког диктатора знате случај да је био 20 дана на насловној страни неког медија који за себе каже да је најважнији и најтиражнији? Кад се то десило? Никад. И како баш сада да се десило диктатору. Знате зашто сам ја диктатор? Зато што не могу да ме победе. Не могу да ми приђу. Они не разумеју да је разлика у раду, у приступу, у храбрости. Знању. Не можеш људе који су паметнији и образованији од тебе да називаш сендвичарима и ботовима. Замислите да Луковић из Звезде назива Месија и оне који дају по девет голова на утакмици, левим сметалима. А ови им дају девет голова на утакмици. Толико ја њима дајем на изборима.

 

* Али неће Меси никада да се свађа са Луковићем.

- Ви никад не видите тај други део у којем ви етикетирате...

 

* Не етикетирам никога! Ја само волим да будем искрен.

- Ви етикетирате све време, ја не етикетирам никога.Кад кажем ,,ви", мислим на ту лажну елитистичну јавност, која је себи дозволила да људе назива сендвичарима и ботовима.Људе који су од њих углавном образованији, паметнији, вреднији.И увек много поштенији.Дакле, ако ми ви објасните да неко од браће Трифуновић каже за професорку Љиљану Марковић да је глупа, онда ја морам да вам кажем ајде људи, станите мало, зауставите се мало.Или је Владо Георгиев геније, а глуп је декан Филозофског факултета или је глуп и необразован Сима Аврамовић, а геније је Саша Јанковић.Кога ви завитлавате?

 

* Зар вама као председнику свих грађана не треба сви да буду једнаки?

- То ми је посао.

 

* Зашто онда смиривање тензије не крене од вас у једном овако поларизованом друштву?

- Ви причате о поларизацији јер се надате поларизацији. Каква поларизација са 16 одсто људи?

 

* Па у великим градовима је изнад тога?

- Нека је и 20 и 25. То није поларизација. То није ни близу поларизацији. Нема ту никакве поларизације, а ја нећу да се скривам иза било чега или да се додворавам било коме. Ја хоћу да говорлм истину. И шта се деси? Ја или позовем на Уставом засноване консултације. Не дођу! Ја кажем: хајде да разговарамо о Косову, о Уставу, а они: „Нећемо да разговарамо, не дамо ти алиби за независност Косова.'' Па шта хоћете од мене? Шта тражите од мене? Да вас сваки дан зовем на кафу? Ја не пијем кафу. Имам паметнија посла у животу.

 

* Али кад на конференцији за новинаре покажете слику неког професора за коју се  испостави да је с неке представе?

- Ма пустите то.

 

* Зар не мислите да је то прекомерна употреба силе?

- Која прекомерна употреба силе? Тај човек је вређао људе, хтео да их бије, да их малтретира. Ја се дивим хиљадама пристојних људи који су мирно прошли док их је он вређао, псовао им мајку и не знам шта. И није он професор, него наставник у основној школи. Али је ли то била његова слика? Његова је. Јесам ли је украо? Нисам. Је л' је он окачио? Јесте. Је л' он правио нереде? Јесте. Па шта бисте ви радили да је неки учитељ припадник СНС-а дошао да спречава демонстранте на легитимно пријављеном и заказаном скупу? Хајде будите поштени. Шта је тај човек радио на Теразијама од ујутру до увече? Што није спремао час деци, него се спремао да малтретира људе. Шта он ради на скупу подршке, како он каже диктатору, осим да провоцира. И ви ме питате ко су батинаши. Ја вам покажем то су батинаши. Ево извињавам се на избору слике, следећи пут ћу да позовем аутора да га питам коју слику могу да користим. Али реците ви мени где сам ја погрешио? Је ли он то радио или није? Једва чекам да тужилаштво и судови кажу ко је изазивао нереде.

 

* Ви осудите напад на новинаре, па онда кажете ''али..."

- Па наравно, зато што је све што се збило тог дана било због контрамитингаша.

 

* Нису новинари били контрамитингаши?

- Какви новинари? Овај из ДС-а и ''Не давимо Београд".

 

* Колегиница из Данаса, млади фотограф...

- Ма пустите колегиницу из Данаса и другог новинара. То је друга прича.

 

* Да ли ће неко за то да одговара?

- Сасвим сигурно. Тужилаштво ради свој посао. Али су много озбиљнија недела оних који су хтели да организују контрамитинг. Ви сте нападали оне који су организовали контрамитинге. Како су сад они постали добри људи?

 

* Упорно избегавате да одговорите на питање о новинарима. Али да ли ви мислите да кад за једну телевизију кажете да је америчка, или за новине да су Мишковићеве, зар онда не дајете алиби вашим присталицама да их нападну?

- Ма ко позива? Је л' Н1 америчка телевизија? Што се неко стиди да буде америчка телевизија? Је ли америчка?

 

* Има другу конотацију кад ви то изговорите...

- Какву конотацију? Ја их назовем како јесу. Је ли то америчка телевизија? Јесте. Што сам ја крив што сам рекао да је то америчка телевизија?

 

* Ви кажете: „Напада ме стално америчка телевизија."

- Па напада ме стално. То раде сваки дан. Лажу, измишљају. Сваки дан. Сад су објављивали да сам крив за убиство неког човека који је умро од емболије, или тако нечега. И ја треба да ћутим? Да будем будала коју ћете да тучете сваки дан. Да говорим да ми је лепо и да не одговарам. Не пада ми на памет. Ја сам цео живот борац. Нисам вас се уплашио никада! Не говорим о вама, него о том слоју људи. Мене нећете да уплашите. Одрастао сам на улици.

 

* Какав епилог очекујете у случају Родић? Да ли је тачно да је спавао код вас кући када га је прогонила бивша власт, и да ли су онда ово неки ваши лични односи?

- Ја нећу да причам о било каквим личним односима, нити какве сам односе имао са људима. Мени је важно да чувам своју част. За друге нисам заинтересован. Нека свако води рачуна о свом образу. Што се тиче проблема, не мислим да је проблем у Родићу. Проблем је у много крупнијим играчима који су видели своју шансу. Али и то је њихова ствар, немам ништа против. Штампа је слободна и свако може да пише шта хоће. Нисам их тужио ни за једну од 19 лажи у претходним данима. Од тога да ми је Динкић тајни адут, до најбруталнијтх измишљотина. Али добро, то је сад партијски билтен, тако да је бесмислено да то коментаришем као штампу.

 

* Да ли гледате емисије Дејана Анђуса?

- Не гледам, право да вам кажем, одавно. Нисам заинтересован за то.

 

* А како вам је он сада постао већи непријатељ од Оље Бећковић која је одувек била на другој страни?

- Не постаје ми он ни већи пријатељ ни већи непријатељ. Никада му ништа нажао у животу нисам учинио. Али људи ваљда желе да буду важни. Мисле да су много битни. Ја мислим да то друштво најбоље говори само за себе. Погледајте. И Родић, и Анђус, и Саша Мирковић, и Вилибалд Ерић. Много сам срећан кад видим своје противнике. Још им додајте Слобу Георгијева, таман да све заокружимо.

 

* Некада сте причали да ће вас најлакше са власти оборити десница, данас ипак изгледа да ће та грађанска опција око ДС-а и Јанковића?

- Они неће никада.

 

* Зар не мислите да вам је данас највећи противник Саша Јанковић?

- Он више не постоји у том смислу. Ако мислите да ће неко од њих да ме победи и обори с власти, неће, сам ћу отићи.

 

* Следе избори у Београду. Ту опозиција први пут има шансу да вас победи?

- Како мене да победи, ја сам председник државе. Не кандидујем се на градским изборима.

 

* На последњим изборима, ипак, најмање гласова сте освојили у Београду, 44 одсто, насупрот 55 на нивоу целе Србије. Како тумачите толику разлику?

- Логично је. Бели Прелетачевић је добио 15 одсто у Београду, а у остатку Србије неких 7,7 одсто.

 

* Али је и Саша Јанковић освојио 24 одсто?

- Освојио је 23. И ја то тумачим на посебан начин, али сам веома задовољан резултатима у Београду. Није мало 44 одсто. Мислим да Путин у Москви не може да добије близу 40 одсто.

 

* Да ли знате већ сада ко ће бити ваш кандидат за градоначелника? И зашто то није Синиша Мали?

- Не, то чекамо. Ја о Синиши Малом мислим све најбоље. И кајем се што нисам уложио више енергије да одбраним Синишу Малог. Мислим да је он убедљиво најбољи градоначелник Београда. Да је бољи и од тобож легенди Београда. Погледајте фасаде, Пупинов мост, који смо од почетка до краја ми платили и изградили. Ту нема афера.

 

* Али зашто онда најбољи у историји није кандидат?

- Зато што су га тукли и убијали кроз све медије. Зато што нико није поштовао његов рад, већ су се бавили политичким прогоном. Синиша није умео томе да се супротстави, а и нико други није желео да му помогне. Ту причам о својој странци у којој су се међусобно обрачунавали и пактирали са политичким противницима и медијима који су били против владе. Све је то ишло преко грбаче Синише Малог. Ја сам крив за то што му нисам више помогао. И то ми тешко пада, пошто је то неправда.

 

* Зашто и даље потцењујете случај Савамале, о којем прича и Европска унија? Зар за вас није проблем што полиција није реаговала на пријаве грађана? И како је могуће да тај случај још није решен?

- Да питам ја вас нешто. Је ли Ранко Панић убијен? Јесте! Кад сте објавили да је убијен? Када је било који медиј објавио да је Ранко Панић убијен? Да ли је кренула истрага због убиства човека? Да ли је вођена истрага или је није водио предивни Тадић којег сте много волели и поштовали. Није водио истрагу због убиства човека? И то није било питање ни за Европску унију ни за српске медије?

 

* То није одговор на наше питање.

- А није одговор?! Значи, ти исти Јанковић, Шутановац, Јеремић, сви ти који су били у врху режима који је ликвидирао Ранка Панића, нису били заинтересовани ни за вођење истраге за то, али сада мени соле памет за две противправно подигнуте извињавам се, не две, него три бараке.

 

* Ви сте рекли да су то могли да ураде потпуни идиоти...

- Пустите сад то. Да ми прво анализирамо њихов морални угао, па ћемо онда да видимо шта сам ја рекао. Ја ћу да поновим све исто. То није смело да се догоди на такав начин и кривци морају да одговарају. И сигуран сам да то има везе са градском влашћу. Јер то је негде једино логично. Тачка. Јесам то рекао. И то кажем и данас. Зато је моја морална позиција чиста. Али није чиста позиција оних који су убијали по Србији, а да нису ни водили истрагу за то. Такви да ми соле памет о томе? Неће моћи.

 

* Замислите себе у опозицији са случајем Савамала. Зар ви то не бисте користили?

- Био бих глуп када бих користио.А да нисам глуп показују резултати.Немојте да сметнете с ума да је неко ко је био у радикалима добио толики број гласова, и то без икакве спољне или медијске подршке.Да смо правили глупости, него шта него јесмо. Али човек ваљда одрасте. Па нема тај Јанковић 25 година.

 

* Зар није вама у интересу да се реши случај Савамала?

- Јесте. Тачно. И решиће се. Али ја вас упорно питам што није решено ко је убио Ранка Панића. Што није решено ко је убио Милана Пантића? Што није решено ко је убио Славка Ћурувију?

 

* Зар није то водио Мики Ракић? И шта ви уопште данас мислите о Микију Ракићу? Да ли је он успешно обављао свој посао?

- Хоћете да вам кажем зашто мислим да је успешно обављао? И то без обзира што по мртвом човеку данас пљују његови најближи сарадници. Ја мислим да је он био нека врста политичког тапацирунга за све глупости које би разне будале правиле по разним службама. И ја сам му, што се државе тиче, захвалан на томе. Али хоћете да вам објасним још једну ствар? Кад сте у Србији, у последње четири године, последњи пут видели прислушкивани разговор, транскрипт у неким новинама? Оно што смо читали сваки дан у наставцима у време велике демократије Бориса Тадића.

 

* Ви сте ипак сада поставили Братислава Гашића, страначког човека, за шефа БИА. И то у тренутку док Трамп одговара пред Конгресом зато што је од шефа ФБИ-ја тражио да буде лојалан. Како јавност да верује у потпуну независност Братислава Гашића?

- А како јавност да верује у потпуну независност Јоргованке Табаковић? Ту причу сам слушао пре тачно пет година.

 

* Признаћете да није исто?

- Потпуно је исто. Чак је много важнији случај Јоргованке Табаковић и независности највише монетарне институције. За грађане је важнија НБС од Безбедносно-информативне агенције. Али тада сте ми држали предавања о величанственом, независном стручњаку Шошкићу, који је пристао на политичко управљање нашим финансијама. Евро је био 81 динар 2009, а 115 или 116 динара 2012. године. И то је био добар гувернер? Независан? Е па ево овај који није независан, подигао је курс само четири динара за пет година. И то вам показује разлику. Ја се не додворавам било коме, већ радим оно што мислим да је најбоље за грађане. Резултати показују да ли сам у праву. А Јоргованка Табаковић десет пута боље води Народну банку него што су је водили независни стручњаци.

 

* Питање је било за Гашића?

- За мене је питање да ли ће Бата Гашић да сачува земљу и да се бори за земљу, пре свега у одбрани од тероризма. То је његов кључни задатак. Ја вам тврдим да хоће. А ако причате о прислушкивањима и којечему, погледајте бројеве за које су надлежни органи дали сагласност. То су минорни бројеви. Али сваки Србин мисли да њега прислушкују. Као да имамо 700.000 људи у БИА који не раде ништа друго.

 

* Кога ћете поставити на место шефа Бироа за националну безбедност?

- Ускоро ћемо донети ту одлуку.

 

* Значи да ипак постоји у земљи човек као Мики Ракић у кога ћете ви имати поверења?

- Наравно да постоји.

 

* Да ли сте прочитали економски програм Драгана Ђиласа?

- Смејао сам се.

 

* Зашто?

- Зато што је све смешно. Човек нема појма. То му је писао Никезић и обојица немају појма. Показало се то у периоду када су они владали. Чак и оно о земљишту што су причали, завршило би поново у рукама неког тајкуна. Не можете ви да измишљате топлу воду у економији. Ту је само дисциплина. И одговорност. А ко има та нова генијална решења, нек се пријави за Нобелову награду. Можда је добију Ђилас и Никезић? Народ зна како су водили економију града и земље. Синиша Мали је са милијарду и 120 милиона спустио дуг Београда на 650 милиона. Није му тај дуг оставио неко други, него управо ови из Демократске странке. Ми смо зауставили катастрофу и више немамо великих економских проблема. Лако је подилазити нацији. Ми сад можемо да подигнемо просечну зараду за сто евра, али ако то радимо постепено, онда ћемо то лакше да поднесемо. И бићемо успешнији.

 

* У једном тренутку стекао се утисак да сте у добрим односима са Ђиласом. Откуд сад ово?

- Немам ја личнтх проблема ни са њим нити са било ким другим.Имам проблем када неко мисли да неодговорним изјавама и демагошком политиком стиче сопствену популарност.Ја сам противник демагогије.Ја њему желим много успеха на београдским изборима, и на свим следећим изборфма.Али је његов проблем што ћу ја бити на другој страни.И видећемо какви ће резултати да буду.

 

* Слично је било и са Вуком Јеремићем. Подржали сте га за једно од најважнијих места у свету...

- То је била моја обавеза. Нисам хтео да дозволим да немамо кандидата уколико има и промил шанси, иако он очигледно није имао.

 

* Како кад је практично други завршио?

Никада он није био други. Он је био други кад му саберете све позиције од почетка, а у многим круговима други нису ни учествовали.

 

* Како сте убедили Томислава Николића да одустане од кандидатуре?

- Нисам га убеђивао. Ми смо разговарали. Томислав Николић је направио историјске ствари за ову земљу. Он је почео да мења Србију суштински и данас је Србија другачија земља. Неки би да је врате у блато прошлости у којем припадници лажне елите могу да уцењују, да рекетирају, раде шта хоће и како хоће. Николић је допринео да се томе супротставимо на веома озбиљан начин, и то ћу увек да поштујем. Друга је ствар што се њему није допала одлука странке, али мислим да је размислио после тога. И ја од њега очекујем важне резултате и у будућности.

 

* Како мислите да поправимо односе са Македонијом?

- Нема шта да се поправља, ми имамо добре односе. Трговински односи су добри, а о поправљању односа треба они да размишљају. Имају одличну прилику чим дође до гласања око Унеска. Ја подржавам изјаву господина Заева и верујем му на реч да неће гласати за пријем Косова у Унеско. То би драстично унапредило наше односе.

 

* Како бисте оценили сарадњу са америчким амбасадором Кајлом Скатом? Као да сте били ближи са његовим претходником? Какви су уопште наши односи са САД као највећом светском силом?

- Сложени.Говорим о нашим односима са Америком, пошто не бих то да сводим на личне односе.Они су оптерећени признањем Косова, и из тога произилазе многе ствари.Али ми морамо да имамо боље односе са Сједињеним Државама јер ко год их нема не може да напредује.Што се тиче Кајла Ската, имамо коректне односе.Два или три пута смо имали отворена неслагања, али не видим ту неки проблем.Ја сам увек искрен и то очекујем и од њега.

 

* Србија је остала војно изолована после уласка Црне Горе у НАТО. Да ли је наш пут да останемо војно неутрални или можда да се прикључимо европским безбедносним снагама које се формирају? Уосталом, зар не треба да навијамо за свој континент?

- То је већ другачије све. Прича о европским безбедносним снагама је другачија од приче о НАТО-у, али да сачекамо. Да видимо како ће се развијати односи између Европе и Америке. Ја нисам сигуран да иду у најбољем смеру.

 

* Зашто код нас и фонтана мора да постане ствар политике? Зар то не треба да оставимо стручњацима? Зашто ми да се играмо архитеката? Ако већ нешто желимо да направимо, зашто не обновимо, на пример, некадашњи симбол Београда Мештровићеву фонтану на Теразијама?

- Не знам шта је једноставније, а шта је боље. Ја сам рођен у овом граду. Одрастао сам на београдском асфалту. Славија је била најружнији трг у Београду. Споменик Димитрију Туцовићу никога никада није интересовао осим Жарка Кораћа. Тамо ни Вулин није хтео да иде. Јесте ли ви некад однели цвет? Јесте ли погледали како изгледа биста? Нисте никад, ни једно ни друго. Данас је то једна од десет најлепших фонтана. Ако је академик Дејан Медаковић говорио да је то место за фонтану, увек ћете да нађете неког другог академика који ће да буде против тога. Ја мислим да изванредно стоји, да је права атракција и да ће Славија после уређења целокупног трга изгледати педесет пута боље. То ће моћи да каже свако ко има очи. Свако ко је иоле искрен. И зато немојте да ми причате да је лепше било у време споменика Димитрију Туцовићу. Кажу стручњаци цури фонтана. Замислите. Обично вода цури из фонтане.

 

* Али ви се залажете за јавни дијалог.

- Зар вама онда не прија више да слушате на телевизији неког ко има другачији став него неког за кога знате шта ће да каже? Ја ни за једног човека не знам шта ће да каже, иако пре знам шта ће да кажу они на које ви нисте мислили. Ја за њих увек знам шта ће да кажу. „Мрзимо Вучића" и „ништа не ваља". То сам научио. Запрепастио бих се да нешто буде другачије. Понекад се зачудим Љиљи Смајловић кад видим да није рекла да сам баш најодвратнији и најгори на свету. Томе се зачудим. А ово друго, све сам их научио.

 

* Да ли стварно мислите да је Политика боља са Козићем него што је била са Даницом Поповић или Гораном Марковићем, како је констатовала Љиљана Смајловић?

- Ја не знам да ли је Политика боља са Козићем или са неким другим, јер ме нико никад није питао ни за Козића ни за било кога другог. Читао сам Политику у време Љиље Смајловић, и никада јој се нисам мешао, баш као што читам Политику и данас, и никоме се не мешам у уређивачку политику. То је и она потврдила. Био сам толико згранут анализом рада премијера претходних, не знам колико година,коју је Политика објавила, а која врви од неистина. Питао сам се да ли је могуће да то Политика ради.

 

* Зашто у свему томе видите заверу?

- Уопште не видим никакву заверу. Ја само видим полигон за борбу. А што вама смета што се ја борим? Шта бисте хтели, да легнем доле, да можете да ме бијете, а да вам се не супротставим? Е па не може, пријатељу. Ако си ушао у политички ринг, онда уђи, стави рукавице, па се бори. Говорим о политичким противницима, наравно. Ја сам у политичком рингу, ставио сам рукавице, и борим се. И крај приче.

 

 

 

 

 

извор: Недељник