Вести

Вујовић: Држава одлучна да реши питање истoријског отпада

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је ЕИ Метал, једну од јединица некадашњег привредног гиганта Електронске индустрије Ниш, где је у току чишћење историјског отпада заосталог из производње

"Проблем историјског отпада присутан је у Србији готово 20 година, јер је тај отпад настао махом 2000-тих година у фабрикама које су биле предмет приватизације или у стечају. Уколико је био амбалажиран, та амбалажа је временом кородирала и пропала. С обзиром да се ради о претежно опасном отпаду, који утиче на загађење воде, ваздуха и земљишта, држава је одлучна да тај отпад збрине са свих локација. Ми данас чистимо комплетне локације до нултог стања, јер се у претходном периоду уклањала по једна врста отпада. Из комплекса ЕИ Ниш ће бити уклоњено и збринуто 450 тона опасног историјског отпада током новембра месеца", рекла је Вујовић, која је ово предузеће обишла заједно са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.

Вујовић је додала, да поред збрињавања историјског отпада из ЕИ Ниш, ресорно министарство спроводи и друге пројекте у Нишу који су важни за бољи квалитет ваздуха у том граду.

"Суфинанасирамо пројекат пошумљавања чија се реализација очекује у наредним данима, као и пројекат смањења загађења које потиче од индивидуалних ложишта, која су велики загађивачи. У току је конкурс за субвенције домаћинствима за замену котларница и молим, пре свега, грађане Ниша да искористе ту прилику. Подстицаје ћемо обезбедити и следеће године, како бисмо помогли да што више домаћинстава пређе на еколошки прихватљивије енергенте", рекла је Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг