Вести

Вујовић: Инвестиције и бројни капитални пројекти у области екологије

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине говори о плановима за наредну годину. Два месеца је Ирена Вујовић на челу Министарства заштите животне средине, говори какви нас пројекти очекују у том ресору и открива да ли јој је поверен врућ кромпир, с обзиром на то да је загађење један од горућих проблема.

* За почетак, реците нам нешто о стању које сте затекли у овом министарству.

 

 - Ситуација коју смо затекли није сјајна, али мислим да људе у Србији много више интересује шта ћемо ми урадити да би наша деца у будућности имала здравију животну средину. У протекла два месеца сагледали смо стање у министарству, увели нов систем рада, дефинисали краткорочне и дугорочне циљеве и направили јасан план за следећу годину којем ћемо бити посвећени. У наредном периоду интензивираћемо сарадњу са јединицама локалне самоуправе, јер заштита животне средине је брига свих нас, а да бисмо остварили видљиве резултате у тој области морамо заједничким снагама да делујемо.

 

* Загађење је један од горућих проблема, да ли имате утисак да сте добили врућ кромпир?

 

 - Поверена ми је одговорна дужност у Влади Србије коју видим као прилику да покренем важне активности и пројекте, јер за разлику од неких других области у којима су претходних година направљени озбиљни резултати, у области заштите животне средине споро смо напредовали и то мора да се мења. Проблеми дефакто постоје и нећемо их игнорисати, већ ћемо се трудити да их корак по корак решавамо. Сигурна сам да ћемо марљивошћу и посвећеним радом у томе и успети.

 

* Усвојен је буџет за 2021. Да ли сте задовољни средствима које је ваше Министарство добило?

 

- Буџет Министарства заштите животне средине сваке године се повећава јер је Влада стратешки опредељена да у складу са европском перспективом наше земље више улаже у пројекте за унапређење животне средине. Вишедеценијски проблеми не могу да се реше преко ноћи, али уз планирање и рационално усмеравање расположивих средстава на приоритетна питања много пројеката који су од круцијалног значаја за промену еколошке слике Србије може да се покрене и спроведе. Упркос пандемији и свим изазовима са којима се суочавамо, буџет Србије за следећу годину је усмерен ка развоју, а велике инвестиције ће бити управо у области екологије, што је од изузетне важности за Србију и наше грађане.

 

Који су главни пројекти које планирате да реализујете током 2021. године?

 

- Следеће године започећемо низ капиталних пројеката. У 28 локалних самоуправа градићемо постројења за пречишћавање отпадних вода и канализациону инфраструктуру. Паралелно са тим, започећемо изградњу више регионалних центара за управљање отпадом. У фокусу ће бити решавање проблема дивљих депонија на територији Србије, на чему већ интензивно радимо. Важан пројекат у следећој години је и прикључивање градске топлане у Крагујевцу на гас, чиме ће се у великој мери решити проблем загађења, с обзиром на то да је топлана јадан од већих загађивача у том граду. Циљ је да путем планираних конкурса помогнемо и осталим локалним самоуправама да побољшају квалитет ваздуха. Буџетом смо определили средства за субвенционисање замене котларница у домовима здравља, вртићима и школама, у циљу преласка на чистије енергенте. За субвенције за замену котларница у домаћинствима моћи ће да конкуришу и грађани, а у плану су и субвенције за куповину електричних и хибридних возила. Акценат ће бити и на пројектима пошумљавања, као и озелењавања у урбаним срединама. Радићемо и на реализацији пројеката еколошких паркова, очувању и заштити земљишта као природног ресурса, што ће  умногоме допринети подизању квалитета животне средине.

 

* Изјавили сте да је Србији потребно много више станица за мерење квалитета ваздуха.

 

- Важно је да станица за мониторинг квалитета ваздуха буде више како бисмо имали свеобухватније податке и на томе ћемо радити са јединицама локалне самоуправе. Треба да имамо реалнију слику о стању ваздуха, што је предуслов за деловање и доношење адекватних мера.

 

Србија је добила женску Владу, како се слажете са колегиницама?

 

- Србија је добила одговорне, вредне и способне жене на челу Владе и важних министарстава. Са колегиницама имам добар однос и сарадњу, део смо истог тима који се бори за исте циљеве - снажну, уређену и просперитетну Србију. Када говоримо о учешћу жена у извршној власти, нова Влада са скоро 50 одсто жена представља историјски напредак за нашу земљу. Такође, веома је значајна и подршка председника Александра Вучића, који је истрајан у тежњи да важне задатке повери управо женама.

 

* Имате прилику да сарађујете и са премијерком Аном Брнабић, да ли је она строга шефица?

 

- Не бих се определила за реч „строга“ јер председница Владе је сјајан вођа, жена са пуно идеја и енергије, која уважава мишљење колега по питању правца развоја сваког сектора у Влади. Ана Брнабић је особа која верује у одговорност и способност свих чланова Владе, а ефикасност и резултати су јој на првом месту, и то је оно што код ње највише ценим.

 

* Пре три године сте рекли да ћете се удати после мандата, да ли сте променили мишљење?

 

- Мислим да грађане Србије много више занимају резултати које ће остварити министарство на чијем сам челу, него мој приватан живот. Веома сам посвећена послу, а на личном плану задовољна и испуњена, и засад ту не бих ништа мењала.

 

 

 

 

 

Извор: Ало