Вести

Вујовић: Министарство решено да спречи аеро загађење у Србији

Прекомерно аеро загађење забележено је у пуно градова у Србији од како је почела грејна сезона, изјавила је министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић и истакла да држава интензивно ради на решавању тог проблема.

Вујовић је рекла да је питање загађености ваздуха у нашој земљи тренутно приоритет ресорног министарства те да се предузимају све потребне мере како би се емитовање штетних гасова свело на минимум.

"Када говоримо о загађењу ваздуха постоји пуно градова у којима је забележено прекомерно загађење, а од када је почела грејна сезона имамо ситуацију још лошијег квалитета ваздуха и свакако да је то транспарентан податак и ми то не кријемо", изјавила је Вујовић и истакла да држава по први пут ради интензивно на решавању тог проблема.

Министарство је, каже Вујовић, ове године расписало конкурс и учествује у замени котларница на јавним институцијама и навела да ће ускоро бити промењени котлови у Ваљеву, Новом Пазару, Косјерићу, Крагујевцу и Смедереву.

Такође, министарство је, према њеним речима, поред јавних објеката, дало субвенције и за индивидуална ложишта домаћинствима у Србији.

"Замолила бих све јединице локалних самоуправа да финансијска средства усмере у замену котларница и субвенцију грађанима за индивидуална ложишта, како би се заједничким снагама решио вишедеценијски проблем загађености ваздуха", поручила је Вујовић.

Додала је да Министарство интензивно ради и на програму "Бољег квалитета ваздуха", према коме се планирају мере до 2030. године за унапређење квалитета ваздуха.

Као један од великих загађивача ових дана се помиње Градска топлана у Земуну на коју су се грађани највише жалили.

"Градска инспекција Београда је на терену и подршку им даје републички инспектор из министарства заштите животне средине, а према последњим подацима котао топлане у Земуну, који је био споран, искључен је из функције и сада се прелази на други котао ове топлане", рекла је Вујовић.

Вујовић је објаснила да ће уколико поново буде проблема, систем грејања топлане у Земуну бити повезан на градску топлану на Новом Београду.

Поручила је грађанима да буду стрпљиви јер се, како каже, вишедеценијски проблеми не могу решити у једном дану те најавила да ће у земунској топлани следеће грејне сезоне бити комплетно промењена котларница.

Вујовић је рекла да је министарство упућено у све што се догађа на терену и да надлежни органи непрестано прате развој ситуације са аеро загађењем у Србији, како би предузели све потребне мере за очување здраве животне средине.

 

 

Извор: Танјуг