Вести

Вујовић: Наш циљ је Србија без депонија

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је са председником општине Богатић Миланом Дамњановићем уговор о преносу финансијских средстава локалној самоуправи за суфинансирање санације и рекултивације несанитарне депоније у насељу Совљак. За реализацију овог пројекта ресорно министарство ће издвојити 29 милиона динара, а преосталих шест милиона обезбедиће општина Богатић из свог буџета.

Вујовић је навела да се локална самоуправа обратила министарству за помоћ у решавању проблема депонија у тој општини, на којима је неправилно одлаган отпад у претходних 30 година. Према њеним речима, једна од привремених депонија у Богатићу која захтева хитну санацију је депонија Совљак и она ће уз подршку министарства ускоро бити санирана и рекултивисана.

"Одлучни смо да решимо проблем депонија у Србији и држава за ту намену издваја значајна средства, како за уклањање мањих сметлишта, тако и за санацију и рекултивацију несанитарних депонија које загађују земљиште, воду и ваздух. Локалне самоуправе не могу саме да реше тај проблем и држава је ту да помогне, али исто тако захтевамо од локалних инспекција да појачају надзор како се на истим местима не би поново правиле депоније", рекла је Вујовић.

Министарка је подсетила да је током септембра спроведена акција чишћења око 500 дивљих депонија у 43 града и општине, којима су на јавном конкурсу одобрена средства за ту намену.

"Наш циљ је Србија без депонија. Убрзано радимо на пројектима за изградњу зелене инфраструктуре - регионалних и рециклажних центара, што ће омогућити да се отпад на територији наше земље збрињава и третира по највишим еколошким стандардима. Успостављањем модерних система за управљање отпадом стварамо услове да несанитарне депоније буду затваране, саниране и рекултивисане", рекла је Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг