Вести

Вујовић: Низ конкурса за смањење аеро-загађења у градовима

Министарка за заштиту животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић најавила је данас да ће у 2021. години бити расписано више конкурса за локалне самоуправе како би се смањило загађење ваздуха и позвала општине и градове да припреме пројекте.

Вујовић је, приликом обиласка Овчарско-кабларске клисуре и Овчар Бање заједно са премијерком Србије Аном Брнабић и министарком трговине,туризма и телекомуникација Татјаном Матић, истакла да постоји проблем загађања ваздуха у Србији и да је зато при ресорном министарству већ формирано одељење за ближу сарадњу са локалним самоуправама.

Циљ је, како је објаснила, да градови и општине могу да конкуришу на свим конкурсима који су намењени локалним самоуправама у области заштите животне средине.

Она је навела да ће бити расписани конкурси за замену котлариница у домовима здравља, школама, амбулантама, али и конкурси за правна лица, који ће се реализовати преко општина и градова, као и позиви за пројекте пошумљавања и озелењавања у циљу смањења загађања ваздуха.

У складу са тим, министарка је изразила наду да ће се локалне самоуправе пријавити на поменуте конкурсе и припремити одговарајуће пројекте.

Матић је поручила да ће, у сарадњи са Фондом за развој, бити настављена помоћ ресорног министарства туристичко-угоститељској привреди, као и да ће грађанима бити на располагању 100.000 ваучера за одмор у Србији у 2021. години.

Наредна година усмерена је ка одређеним инфраструктурним пројектима за које смо у буџету определили 600 милиона динара, између осталог и за ваучере, који су се показали као изузетно значајни за поспешивање угоститељско-туристичке привреде, навела је она.

Министарка је подвукла да Влада Србије све мере доноси у циљу ублажавања негативних економских последица пандемије и спасавања радних места у том сектору, који треба да почне да се полако опоравља.

Према њеним речима, услови за ваучере су ове године били омогућени свима чија примања не прелазе 70.000 динара, што је било важно за наше грађане и угоститељско-туристичку привреду.

Такође, како је најавила, заједно са Фондом за развој, планирају се и одређена средства која су врло повољна за поспешивање угоститељско-туристичке привреде, уз напомену да су ти кредити били на располагању и ове године.

Наиме, за угоститељско-туристичку привреду ове године  је издвојено више од три милијарде динара, прецизирала је Матић и нагласила да су се ти кредити показали као изузетно значајни за очување ликвидности и обртних средстава малих и средњих предузећа у тој грани привреде.

Наставићемо да са Министарством привреде омогућавамо ту врсту задуживања, јер су услови повољни, а подразумевају две године грејс периода, три године отплате и један одсто камате.

Министарка је пренела да су привредници истакли да им је та врста помоћи била много значајнија него директна помоћ у виду исплате минималца.

 

 

Извор: Танјуг