Вести

Вујовић: Одлука о руднику литијума у Србији након студије

Министарка заштите животне средине Владе Републике Србије Ирена Вујовић изјавила је да ће одлука о градњи рудника литијума код Лознице, у оквиру пројекта "Јадар", бити донета на основу студије утицаја на животну средину.

Вујовић је рекла да компанија „Rio Sava Exploration“, која је део корпорације Рио Тинто, већ ради претходну студију која се тиче обима и садржаја студије која ће уследити о процени утицаја на животну средину.

"Скоро су нам предати неки нацрти у вези са тим и ми смо видели да ту постоје недостаци и замолили их да то допуне, и на то се сада чека", навела је Вујовић.

Након тога, радиће се студија о процени утицаја на животну средину и све у вези са тим биће доступно јавности, рекла је Вујовић и истакла да се ту ништа неће крити.

Додаје да ће затим уследити јавна расправа у којој ће моћи да учествује струка и шира јавност, као и све друго у складу са законом.

"Не можемо да осудимо неке ствари у старту", додала Вујовић.

Вујовић напомиње да се сваки дан прича у јавности о том пројекту, али да ту има и злонамерних и добрих сугестија.

Вујовић је рекла да је та компанија у Србији добила дозволу да истражује налазиште литијума још 2004. године и да су 2012. године издата решења за градњу.

Такође, наводи да не могу одмах у старту неке ствари да се осуде, као и да је локално становништво пре продавало своје парцеле због тог пројекта и да се сада буне они који имају земљу уз то подручје.

"Свака компанија која ради у нашој земљи мора да поштује законе Србије", нагласила је Вујовић и поручила да ниједан еколошки пројекат неће угрозити локално становништво и животну средину Србије.

Kада је реч о загађењу ваздуха, каже да постоје прекомерна загађења, али да тај проблем траје већ 10 или 15 година, с тим што се сада то мери сваки дан аутоматским станицама.

Вујовић је рекла да је то министарство први пут спровело конкурс за замену котларница у објектима који ће прећи на коришћење еколошки прихватљивих горива, затим да се ради на пошумљавању, да се спроводе пројекти за изградњу постројења за одсумпоравање у термоелектранама и друго.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ К1