Вести

Вујовић: Приоритет је да очистимо историјски отпад до нултог стања

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је предузеће за технолошко-металуршку обраду „ППТ-ТМО АД“, једну од јединица некадашње „Прве Петолетке“ у Трстенику, из чијих хала ће бити уклоњено више од 1.200 тона историјског опасног отпада, заосталог из производње.

"ППТ - ТМО је приоритет међу Петолеткиним јединицама, јер се на овој локацији налази највећа количина историјског отпада. Такав отпад је озбиљна претња животној средини и здрављу грађана, а за разлику од ранијег периода када се уклањао само парцијално, ми данас чистимо комплетне локације до нултог стања", рекла је Вујовић, након обиласка фабрике са председницом општине Трстеник Миленом Турк.

Историјски отпад је опасан индустријски отпад који је настао у предузећима у стечају или реструктурирању, махом током 2000-тих година.

Вујовић је нагласила да је, у оквиру комплекса „Прве Петолетке“, у плану уклањање историјског отпада и из других јединца, попут ППТ – Кочна техника, Цилиндри, Хидраулика и Заптивке.

"Наставићемо уз надзор инспекције да чистимо локације широм Србије и тиме ћемо затворити поглавље небриге о опасном историјском отпаду. Ово је важан посао за будућност, а држава је по први пут одлучна да уклони сав тај отпад до нултог стања, што је и један од приоритета министарства које водим", поручила је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг