Вести

Вујовић: Приступамо решавању питања Регионалне депоније "Дубоко" Ужице

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је са градоначелницом Ужица Јеленом Раковић Радивојевић Уговор о преносу финансијских средстава у износу од 96 милиона динара тој локалној самоуправи, ради финансирања пројекта проширења тела депоније и санирања клизишта, у оквиру Регионалног центра за управљање отпадом "Дубоко".

Вујовић је истакла је да ће тим пројектом бити обезбеђени услови за правилно управљање отпадом и адекватну заштиту животне средине како за регион Ужица, тако и за Нову Варош, Прибој, Пријепоље и Сјеницу, који ће до изградње свог регионалног центра користити регионалну депонију "Дубоко" за одлагање отпада из својих општина.

То је део ширег процеса који треба да обезбеди трајно решење проблема са депоновањем комуналног отпада. Почели смо од хитног затварања несанитарне депоније "Стањевине" у Пријепољу, што је договорено почетком новембра на састанку са представницима Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Ужица и Чачка. Паралелно са тим, приступамо решавању питања Регионалне депоније "Дубоко" Ужице, нагласила је Вујовић.

Вујовић је додала да су буџетом Министарства заштите животне средине за 2021. годину опредељена и средства за изградњу Трансфер станице "Бањица" у Новој Вароши, чиме се решава питање управљања отпадом за регион који чине Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница, а у тим општинама престаје депоновање отпада на несанитарне депоније, које ће бити затворене и саниране.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић захвалила је Министарству заштите животне средине на помоћи у решавању проблема, и похвалила постојање снажне воље и спремности да се приступи решавању вишедеценијских проблема.

 

 

 

Извор: Танјуг