Вести

Вујовић: Пројекат ЕИСП2 за управљање отпадом продужен још две године

Министарка заштите животне средине Владе Републике Србије Ирена Вујовић и амбасадор Шведске Јан Лундин потписали су данас Споразум о продужетку реализације пројекта ЕИСП2, који представља Програм подршке инфраструктурним пројектима заштите животне средине.

Реч је о пројекту вредном 600.000 евра који ће се реализовати у наредне две године.

Циљ пројекта јесте увођење савремених решења у управљању отпадом у 17 градова и општина, у којима живи више од 700.000 становника а његовом реализацијом око 30.000 тона рециклираног материјала годишње, више неће ићи на депоније.

Реализација пројекта ЕИСП2 почела је у фебруару 2017. године и првобитно је било планирано да траје четири године, а данашњим потписивањем споразума трајање пројекта је продужено на још две године, речено је у Палати Србија.

Тиме ће укупна улагања Шведске кроз ЕИСП2 износити 3,3 милиона евра.

Пројекат ЕИСП2 је наставак успешног пројекта ЕИСП1, који је финансирала Шведска. ЕИСП1 је трајао од 2011. до 2016. године и био вредан 5,8 милона евра.

Захваљујући на помоћи Вујовић је истакла да је Шведска један од највећих билатералних партнера министарства на чијем је челу, пошто се захваљујући Kраљевини Шведској у нашу екологију улажу два милиона евра годишње.

"Осим великих улагања која ћемо имати у наредном периоду, веома нам је важно и усмерење ка унапређењу закона у складу са Европском унијом, што радимо заједно са Шведском кроз ове пројекте", истакла је Вујовић.

Нагласила је да су пред Србијом велики задаци и инвестиције у области управљања чврстим отпадом и преради отпадних вода.

"Чека нас изградња постројења за прераду отпадних вода у 27 општина а оно чему даље тежимо јесу регионални рециклажни центри у осам региона широм Србије", рекла је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг