Вести

Вујовић: Први пут разговори ММФ-а са Министарством заштите животне средине

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) о резултатима рада у ресору који води и плановима у области екологије за наредни период. Ово је први пут да ова међународна финансијска институција у Србији разговара са министарством задуженим за животну средину.

Вујовић је у разговору, путем видео-линка, шефу Мисије за Србију Јану Кес Мартејну, представила велике пројекте који се планирају у области заштите животне средине, попут изградње 28 постројења за пречишћавање отпадних вода, осам регионалних центара за управљање отпадом. Представљена је и законска регулатива, активности усмерене на унапређење квалитета ваздуха, али и низ других које спроводи Министарство, а које за циљ имају унапређење стања у овој области.

Вујовић је нагласила да јој је драго што је ова међународна финансијска институција, по први пут у Србији, заинтересована и за екологију.

Драго ми је што заштита животне средине у Србији занима и ММФ, и верујем да ћемо, уз сва планирана улагања, остварити позитивне помаке. Екологија је један од приоритета Владе Србије и очекујем да ће ребалансом буџета, уколико га посланици усвоје, ресор који водим располагати са додатне четири милијарде динара за улагања у еко пројекте, рекла је Вујовић.

Јан Кес Мартејн је похвалио досадашње напоре Министарства заштите животне средине и нагласио да је изузетно задовољан што је успостављен дијалог са овим ресором. Он је изразио наду да је ово тек први у низу састанака на којима ће се ММФ упознавати са резултатима и стратешким правцем.

Мисија ММФ-а борави у Србији поводом новог аранжмана, који је имајући у виду економску кризу након пандемије, од изузетног значаја за Србију и кредибилитет земље код међународних кредитора.

 

 

 

Извор: Танјуг