Вести

Вујовић: Скупштина је место за дијалог

Дијалогу власти и опозиције свакако је место у парламенту, а не на улици, као што је и подршка грађана на изборима једини начин да се у демократском друштву дође на власт и то би сви актери у политичком животу требало да знају.

Конструктиван дијалог је важан инструмент демократије и треба да буде заснован на аргументима, јер све ван тога се своди на пуко политикантство које друштву не може донети ништа позитивно.

Овако министарка заштите животне средине и чланица Председништва Српске напредне странке Ирена Вујовић види могућност договора са опозицијом и смиривање тензија у политичком животу. На питање о односима унутар владе, с обзиром на то да се већина напредњака противила наставку сарадње са социјалистима, али и на то да је у њој дојучерашња посланица ДС Гордана Чомић, Вујовић је рекла:

- Српска напредна странка и председник Александар Вучић се приликом доношења најважнијих одлука воде државним, а не интересима странке и то је јасан показатељ наше озбиљности и одговорности према Србији и грађанима. Могли смо владу самостално да формирамо, али смо веровали да је потребан шири консензус о најважнијим питањима, посебно због изазова са којима се држава суочава због ковида-19. Са Социјалистичком партијом Србије имамо континуитет коалиционе сарадње, а улазак госпође Чомић у владу је показатељ да смо отворени за сарадњу са свима који идејама могу да допринесу Србији и њеном напретку на путу европских интеграција.

* Преузели сте један од најзахтевнијих сектора, у којем деценијама није било великих помака. Можете ли да направите значајан резултат, с обзиром на то да је председник Вучић владу орочио на две године?

- Припадам генерацији младих политичара који решавају проблеме, а не остављају их другом у наслеђе. Ову годину ће обележити велике инвестиције у заштиту животне средине, јер ћемо започети изградњу постројења за прераду отпадних вода и канализационе мреже у 28 јединица локалне самоуправе. Бавићемо се дивљим депонијама, а буџетом Министарства опредељена су средства за изградњу трансфер-станица у Новој Вароши и Књажевцу, као и за затварање и санацију несанитарних депонија у Чачку, Краљеву, Трстенику и другим деловима Србије. Градићемо и девет нових регионалних центара за управљање отпадом, јер имамо јасан план шта можемо да урадимо у краћем року, а шта захтева дужи период.

* Шта ће Министарство конкретно да уради да би решило проблем огромног загађења ваздуха у нашој земљи?

- Квалитет ваздуха није на завидном нивоу, али се ради о вишедеценијском проблему којим морамо озбиљније да се бавимо. Министарство ће субвенционисати замену котларница у школама, вртићима и домовима здравља како би се омогућио прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, а конкурси ће се спроводити преко јединица локалне самоуправе. Грађани ће моћи да конкуришу за субвенцију да би заменили кућне котларнице. И градска топлана у Крагујевцу ће бити прикључена на гас, чиме ће се у великој мери решити проблем аерозагађења у том граду. Наставићемо са субвенцијама за куповину електричних и хибридних возила, а у плану су и пројекти пошумљавања и озелењавања јавних површина, који ће се реализовати у јединицама локалне самоуправе.

* Планирате ли да разговарате са представницима Министарства енергетике, с обзиром на то да су ЕПС и термоелектране највећи загађивачи у Србији?

- Са Министарством рударства и енергетике већ смо договорили формирање заједничке радне групе, која ће допринети ближој и оперативнијој сарадњи по питању актуелних пројеката, али и дефинисању заједничких циљева у погледу достизања ЕУ стандарда у области заштите животне средине. Што се тиче ЕПС, прошле године је почела изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕ "Никола Тесла А", а недавно је положен камен темељац за изградњу таквог постројења и у ТЕ "Никола Тесла Б". За те велике пројекте одвојена су значајна средства, а у последњих шест година у системе за одсумпоравање димних гасова уложено је више од 400 милиона евра. Важно је да се и даље ради на томе, јер то је наша обавеза према генерацијама које долазе.

ЕУ СТАНДАРДИ ТЕЖАК ЗАДАТАК

* Често се чује да у процесу европских интеграција Србија највише заостаје у области заштите животне средине...

- Србија је снажно опредељена да убрза свој европски пут и да достигне високе стандарде ЕУ, што није нимало лак задатак, будући да је Поглавље 27 изузетно комплексно и изискује велика финансијска средства. Мораћемо много више да радимо и да улажемо у заштиту животне средине, али и да се у будућности окренемо иновацијама, зеленој економији и одрживом развоју.

 

 

 

Извор: Новости