Вести

Вујовић: У борби за чистију Србију грађани су најбољи савезници

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је радове на чишћењу дивље депоније у селу Куцура.

То је једна од четири локације у тој општини са којих ће бити уклоњене гомиле смећа, биолошког, техничког отпада и грађевинског шута за шта је министарство издвојило 1,1 милиона динара, а локална самоуправа 200.000 динара.

"Оно што је важно да се каже је да уклањањем депонија поправљамо и квалитет ваздуха, земље и воде. Чишћење четири локације у Врбасу ће укупно коштатин 1,3 милона динара, а наставићемо да то радимо и следеће године. Али апелујем на комуналне инспекције да неко мора бити кажњен, јер без тога се очигледно не може. Комунално предузеће ово чисти по ко зна који пут. Сви морају да схвате ово мора остати чисто и зато ћемо појачати контролу. Апелујем и на све људе у Србији да бацају смеће на градске депоније", рекла је Вујовић и подсетила да је у току велика акција уклањања 3.500 дивљих депонија у Србији, о којих ће 500 бити очишћено у септембру.

"Ми смо за то издвојили 75 милиона динара и све су то велики пројекти који много коштају. А не треба заборавити и то да први пут, као влада Република Србије, имамо могућност да узмемо кредите, пре свега код Европске банке. Тако ћемо финансирати изградњу осам рециклажних центара у Србији. Ускоро креће прва фаза у четири региона", најавила је Вујовић.

Све ће то, како је рекла, поправити еколошку слику у Србији, уз напомену да треба подизати и свест људи јер су у заједничкој борби за чистију Србију грађани најбољи савезници.

 

Многи искрено забринути, неки инструисани

Вујовић је оценила да много људи на протест у Београду долази јер су искрено забринути због загађења животне средине, али да је једна група људи инструисана од бивших, пропалих политичара које не занима екологија већ рушење владе.

"Сигурна сам да много људи на данашњи протест у Београду долази јер искрено жели да покаже забринутост због загађења земље, вода и ваздуха и расположена сам да са њима разговарам. Међутим, једна група људи је инструисана од бивших, пропалих политичара које не занима животна средина, већ рушење владе. То су они који само знају да критикују, а да не понуде било какву алтернативу", рекла је Вујовић и указала да се сада први пут нека актуелна власт озбиљно бави чишћењем депонија, изградњом инфраструктуре, пречистача, рециклажних центара и да то опозиција не жели да каже грађанима Србије.

Вујовић је додала да је екологија свакако једно од најважнијих питања и да с правом брине грађане Србије већ 30 година, а да се ниједна претходна влада није ухватила у коштац са тим.

Вујовић је додала и то да се иза свеопштег еколошког протеста крије случај Рио Тинто и истакла да је у случају Рио Тинто све претпоставка, јер је та компанија тек предала документа за израду студије.

"Тек након доношења решења они ће моћи да ураде студију утицаја на животну средину, а ми да то процењујемо, али за сада немамо податке. То добро знају они који су на протесту, али не желе то да кажу", напоменула је Вујовић и поручила да је све транспарентно и да, уколико и се буде видело и најмање одступање од стандарда, неће бити дозвољено да се било шта уради на штету екологије.

 

 

Извор: Танјуг