Вести

Вујовић: За замену котларнице 35 милиона динара

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је уговор са градоначелником Смедерева Јованом Бечом, на основу којег ће министарство доделити том граду 35 милиона динара за замену котларнице у вртићу "Дизниленд" у смедеревском насељу Сењак, што ће допринети унапређењу квалитета ваздуха у тој зони.

"Ово је важан пројекат за Смедерево, јер ће бити замењена 50 година стара и дотрајала котларница на мазут, новом и модернијим која као енергент користи еколошки прихватљивији гас. Поред вртића, на ову котларницу је повезано и неколико стамбених зграда. Очекујем да ће радови бити готови до краја године и да ће, кад све буде завршено, у смедеревском насељу Сењак ваздух бити осетно квалитетнији. Ово је само почетак, а градско руководство ће се трудити да и самостално мења котларнице", рекла је Вујовић.

Вујовић је са градоначелником Смедерева потписала и уговоре на основу којих ће Министарство заштите животне средине смедеревском јавном комуналном предузећу дати на коришћење модерну чистилицу и 120 контејнера.

"Министарство које водим је, кроз набавку опреме за унапређење квалитета живота грађана, обезбедило за Смедерево 120 контејнера и модерну чистилицу која ради на електропогон и не производи никакво аерозагађење, нити буку. Предност чистилице је и та што може да чисти и теже доступне јавне површине, а будући да уједно и дезинфикује простор, посебно је погодна за вртиће и школе", рекла је Вујовић.

Према њеним речима, Министарство подржава Смедерево и кроз пројекте пошумљавања и озелењавања, тако што суфинансира набавку више од 350 садница. Како је додала, овом граду је додељено и осам милиона динара за реконструисање пешачке зоне на обали утврде код смедеревске тврђаве.

Вујовић је, говорећи о пројектима управљања чврстим отпадом, рекла да очекује да ће наредне године моћи да се крене и са изградњом трансфер станице, на којој ће се привремено одлагати отпад, радити претовар и транспорт до најближе санитарне депоније.

 

 

Извор: Танјуг