Вести

Вујовић: Заштита природе је генерацијско питање које треба да нас уједини

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић учествовала је у друштвеном дијалогу на тему „Унапређење законодавног оквира за заштиту природе“, на којем је представила шта је у претходном периоду урађено како би се природна добра на најбољи начин заштитила.

Вујовић је, на скупу који је иницирала и отворила министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, истакла да су измене и допуне Закона о заштити природе усвојене пре два месеца, чиме је унапређена регулатива која се односи на ову важну област.

Изменама Закона забрањена је изградња хидроелектрана у заштићеним подручјима сва три степена заштите. Повећан је удео територије Србије под заштитом на готово 8%, тако што су успостављена четири нова заштићена подручја. Усвојен је и Програм заштите природе Републике Србије за период од 2021-2023. као главни стратешки документ за очување биолошке разноврсности – навела је Вујовић и позвала цивилни сектор да се више укључи у јавне расправе, јер је заштита животне средине генерацијско питање које треба све да уједини.

 

 

 

Извор: Танјуг