Вести

Зорана Михајловић: Бићу у влади док је Вучић премијер

Називају је најжешћом опозицијом у Влади Србије, у будућности је виде као прву жену на месту председника Србије и као особу која је међу напредњацима увек спремна да зарати са свима, нарочито са коалиционим партнером Ивицом Дачићем. О свему овоме, као и о њеном приватном животу, песмама које наручује у кафани, како замишља идеално и романтично вече без длаке на језику у ексклузивном интервјуу за „Ало!” говори потпредседница Владе и министарка саобраћаја и грађевине Зорана Михајловић.

 

Зорану Михајловић затекли смо у канцеларији, спремала се да прими једну страну делегацију. С врата нам је рекла: „Нема забрањених тема, изволите.“

 

 

Да ли ће Коридор 10 и Коридор 11 бити комплетно завршени у овом мандату?

- Не до краја мандата, 2020. године, већ много раније. Очекујем да до краја следеће године завршимо комплетан аутопут ка Бугарској и Македонији, на који чекамо више од 30 година. Сви који су били у Грчкој на мору могли су сами виде шта је све урађено, колико је сада лакши пут. Зато у последње две године имамо 1,6 милиона аутомобила више на Коридору и Србија је поново незаобилазна транзитна земља. Остала је деоница кроз Грделичку клисуру, коју сам током посете Нишу обишла са премијером. Данас у Европи не постоји тежа деоница за градњу, треба да видите те мостове на стубовима од 60 и више метара, тунел Манајле од 1.800 метра. Али вредни радници у Грделици ће и то све да заврше.

 

Како је дошло до тога да смо морали да стружемо асфалт у новоизграђеним тунелима?

- Кључна реч је неодговорност. Због неодговорне фирме која свој посао није урадила како треба. Због неодговорног инвеститора који је чекао готово годину дана да се крене у поправку коловоза тунела, а премијеру и мени говорио да ће све да буде завршено у року. Због неодговорног Војислава Шешеља, новопеченог експерта за путеве, који из личног интереса брани фирму која је направила проблем. И на крају имамо неодговорне и нетачне наслове да су тунели ниски и да кроз њих не могу да прођу шлепери. Сви проблеми су решени и аутопут отварамо почетком новембра.

 

Да ли ћете и ви у шлепер заједно с Вучићем, када буду завршени радови на тунелу?

- Врло радо! Ако је то начин да покажемо неодговорнима колико су смешни, ето и мене у шлеперу.

 

У каквим сте односима са премијером Србије Александром Вучићем?

- Имамо однос какав имају премијер и потпредседница Владе. Мој задатак је да испуним све што је из ресора који водим зацртано у програму Владе, који је до детаља саставио премијер: да завршим Коридор 10, да аутопутем идемо од Београда до Чачка и Крагујевца, да градимо аутопут мира од Ниша до Приштине. Да градимо и обнављамо пруге Београд - Будмпешта, Ниш - Димитровград, барску пругу. Мој посао је да потрошим што више пара на инфраструктуру, јер тако подижемо конкурентност Србије, нашу привреду и повезујемо регион и људе.

 

Многи вас виде као главног опозиционара Вучићу у Влади, како то коментаришете?

- Нисам неко ко ћути и клима главом, ко воли да се извлачи и бежи од посла и одговоности и ко ради другом иза леђа. Желим да радим, желим да Србија буде успешна. Желим да мој син и сва друга деца остану да живе овде. Желим и још више жена у политици и на одговорним функцијама, јер ћемо само тако имати већа права. И знам да ме то разликује од многих, па можда некоме изгледам као опозиција. Мени је Вучић пружио прилику, позвао ме у Владу и то нећу да изневерим. А у Влади ћу бити све док је Вучић премијер.

 

Да ли је пољубац руке био довољан да се закопају ратне секире са Ивицом Дачићем или су оне само склоњене са стране?

- Верујем да је Ивица Дачић као искусни политичар схватио да је погрешио што ме је без разлога напао у медијима. Према ономе колико се трудио да опет имамо добре односе понекад ми се чини као да је имао суфлера када је говорио о мени. Али Дачић је џентлмен који, признајем, увек пронађе начин да ме насмеје.

 

Помињете се као могући кандидат за председника Србије, да ли верујете да бисте могли да победите Томислава Николића, који је за сада главни фаворит?

- У СНС-у ће се о председничким изборима говорити следећег пролећа. До тада, ми радимо. И нека се нико не брине, СНС ће имати кандидата, а њега ће изабрати Александар

Вучић. Неће му бити нимало лако, јер СНС има велики број људи који и сада воде најодговоније функције и који би без проблема могли да воде Србију. Имамо и Томислава Николића, Мају Гојковић, која води Скупштину, Јоргованку Табаковић, која води НБС, имамо Николу Селаковића и још пуно врло способних и квалитетних људи. Неће Вућићу бити једноставно да изабере најбољег од најбољих. Што се мене тиче, стоти пут понаваљам, са мном нико није разговорао о томе, нити ми је било ко тако нешто понудио, нити очекујем тако нешто.

 

У каквим сте односима са Томиславом Николићем?

- Одличним. Баш онолико колико смо у послу упућени један на другог.

 

Ко је за вас главни кандидат опозиције на председничким изборима, а ко има најмање шансе?

- Нови председник Србије биће кандидат СНС-а којег ће изабрати и подржати Александар Вучић. Уколико се прихвати мој принципијелни предлог да Вучићевог кандидата поштено и без задршке подрже све странке владајуће коалиције, математика каже да је могућа победа и у првом кругу. Уколико нечија сујета буде јача од образа, онда ће кандидат СНС-а победити у другом кругу, ко год да је с друге стране. Не знам чему фама о некима што прво праве себи кампању, а онда се жале да нису кандидати. Или о некима који немају шта да кажу себи, већ се баве само Вучићем и шта ће он да уради. За разлику од неких, уверена сам да Шешељ нема шансе, јер грађани неће повратак у Шешељево доба, неће плате од 4 евра, празне рафове и гориво у пластичним флашама. Ни други немају шансе.

 

Шта мислите о Саши Јанковићу и у каквим сте односима с њим?

- Сашу Јанковића познајем још од студија и много се говори о његовој кандидатури за председника. Тачније, видим да је он већ у кампањи. Да вас подсетим, једина сам из СНС -а која је јавно рекла да за њега не бих гласала.

 

Вука Јеремића сви виде као кандидата за председника Србије, шта мислите о томе?

- Не видим Јеремића као озбиљног политичког такмаца на председничким изборима, уколико се појави на њима. Пратила сам његов рад као Тадићевог министра и он није човек који може да води Србију. Чини ми се и да много више брине о кандидатима СНС-а него о свом програму.

 

Србија је одлучно кренула у рат против мафије, мислите ли да се тај рат може добити?

- Верујем да је држава у рат против мафије кренула много раније. И знам да нема те мафије која може да буде јача од државе.

 

Да ли мислите да је због тога угрожена безбедност премијера, као што је то било 2003, када је држава такође објавила рат мафији?

- Премијер Вучић сигурно је безбедносно најугроженији човек у Србији. Али верујем да држава има инструменте којима може да заштити премијера и сваког другог грађанина. Србија данас није она од пре 13 година. Данашња Србија је много озбиљнија, организованија и опрезнија. Зато је се мафијаши с разлогом плаше.

 

Шта мислите о тетовирању и да ли бисте ви урадили тетоважу?

- Не! Тетоваже ми делују насилно и, морам да признам, прљаво. А ја волим себе и своју кожу.

 

Шта сте последње поклонили вашем партнеру за годишњицу?

- Прво љубав, као и сваког дана. А од поклона футролу за томпус са иницијалима.

 

Како изгледа ваше идеално романтично вече?

- Умотана у ћебе уз сина и партнера, гледамо неки добар филм.

 

 

 

Нећу да ми Дачић пева на уво у кафани!

 

Коју песму Зорана Михајловић наручује кафани за своју душу?

„Земљо моја” од Исмете Крвавац и Чолину „Што ти дадох”.

 

Да ли би волела да јој ту песму на увце отпева неко од политичара, на пример Ивица Дачић или...?

- Никако!

 

 

 

Боље и СПС него Шешељ и Двери

 

Да ли је угрожена коалиција са СПС-ом након изјаве Бранка Ружића да му је циљ да сруши најјачег човека у земљи?

- Бранко Ружић није проблем Владе Србије и премијера Вучића. Он није ни мој проблем, ни проблем СНС-а. Ружић је проблем лидера СПС-а Ивице Дачића! Очекујем да овај проблем реши, јер бих у супротном помислила и да је Ружић имао суфлере.

 

Да ли после свега мислите да је добар потез поновна сарадња са СПС-ом, јер се чини да он и није толико поуздан партнер?

- Од целокупне политичке понуде коју су на изборима одредили грађани Србије, мислим да је СПС најмање лош партнер. Реално је немогуће замислити да СНС води Србију ка ЕУ са Радуловићем, Шешељем или Дверима.

 

 

 

Није битно ко је спавао у касарни

 

Да ли сте се препознали у критикама премијера што сте током посете Нишу спавали у хотелу?

- Не, зато што је премијер знао где ћемо мојих десет сарадница из министарства и ја бити смештене. Није ни било у плану да жене спавају у касарни. Жао ми је што је део медија посету Владе Србије Нишу свео на то где је ко спавао. Као да није важно што је премијер одредио да Ниш добије стотине милиона динара за уређење фасада, што је Врање добило новац да среди позориште, што су залагањем премијера стигли нови инвеститори и отворена нова радна места, што је кренула прва карго авио-линија из Ниша за Истанбул и што је то огромна шанса за наше привреднике да извезу своју робу. Све је то важније од тога у којем су хотелу спавали Зорана, Небојша, Горан, Ивица и не знам ко, а ко је спавао у касарни.

 

 

 

извор: Ало