Александар Вучић - 15.06.2012.

Српска напредна странка, и ово није порука само нашим потенцијалним коалиционим партнерима, нити порука било коме ад персонам, већ је сасвим генерална порука, никоме неће дозволити да је понижава. Нашу странку никад нико неће моћи да ниподаштава. Српска напредна странка је највећа политичка странка, странка која је дала и председника Републике Србије и када се разговара са Српском напредном странком, онда сви треба да имају ту чињеницу у виду. Ми очекујемо да у наредним данима буде јасно ко ће формирати владу. Уколико наши политички противници буду формирали ту владу, ми ћемо им честитати. Једино што ћемо им рећи је да та влада нема легитимитет и да смо уверени да та влада не може да наиђе на подршку у народу и да не може да оствари озбиљан резултат, а озбиљан резултат су политичке и економске реформе о којима смо ми говорили. Због хитности решавања тог проблема, значаја проблема који постоји у Србији, због значаја хватања у коштац са свим мукама које су пред нама, ми смо и данас имали више важних разговора са представницима више амбасада са запада и истока. Разговарали смо, пре свега, о економским проблемима и економским реформама, да вам не говорим шта нас све чека у Министарству правосуђа. Нећете веровати, на овом путу за добијање датума, сви мисле да је Косово највећа препрека и највећи проблем, а може лако да нам се догоди да нам управо реформа правосуђа или стање у медијској сфери буде највећи проблем. Дакле, то су ствари које морамо да ослободимо од партијских притисака, партијског присуства, да транспарентност и борба против монопола буду део програма будуће владе. Ако то неко жели, ево ми смо данас јавно позвали људе из Социјалистичке партије Србије, добродошли су.  Ако желе неки други и мисле да то могу са неким другим, само напред. Што се тиче Српске напредне странке, ми смо веома задовољни резултатима посете председника Републике Србије Бриселу. Мислимо да је он на најбољи могући начин репрезентовао интерес Републике Србије и свих њених грађана, понашао се одговорно, озбиљно у складу са тежином ситуације у којој се Србија налази, а уверени смо да ће у наредном периоду, не само на европској, већ на светској сцени, и у Рио де Женеиру, где Србија има изванредан слот, да ће председник имати прилику да нашу земљу целом свету представи, да ће се оданде вратити са још бољим резултатима. Изволите ако имате неко питање.

Новинарка: Господине Вучићу ако Социјалистичка партија Србије прихвати ову вашу понуду да разговарате званично, ко ће бити први следећи партнер?
Александар Вучић: Ми не волимо да говоримо о техници, ви сте видели да смо ми све време веома мирни, да пристојно и рекао бих сасвим рационално радимо свој посао, ми нисмо звали ни једног новинара да му дајемо стварне или лажне информације које сте могли да читате претходних дана, или да слушате и гледате у многим гласилима, наш је посао озбиљан и ми се на такав начин тим послом и бавимо. Ми желимо да разговарамо о програму. Желим да вам кажем да они који нас познају знају да говоримо истину. То није прича за народ или зато што је то из неког „месиџ бокса“ или зато што то људи воле да чују. Апсолутно најважније за нас је да видимо шта су циљеви које та влада мора да достигне. Дакле, ми желимо да имамо резултат за који ћемо рећи унапред  да је то циљ, ако не постигнемо тај резултат за годину, за две године, дакле да се зна шта су степенице до тог резултата коначног, а ако га не постигнемо, па да се разилазимо, нека неко други формира ту владу. Дакле, ми морамо да имамо јасно установљене политичке, економске циљеве са прецизно утврђеним параметрима. Ако се ту договоримо, не мислим да ће бити великих проблема за проналажење партнера.

Новинарка: Са ким желите да се договарате око тог програма?
Александар Вучић: Желимо да разговарамо пре свега са Социјалистичком партијом Србије, дакле ми и Социјалистичка партија Србије бисмо имали 117 посланика, што је близу већине.

Новинарка: Ко би вам био трећи због те разлике, рецимо Млађан Динкић?
Александар Вучић: Ми смо спремни са многима да разговарамо и многи су спремни са нама да разговарају, и ми немамо проблем у разговорима. Дакле, ми можемо да разговарамо са свима, али желимо пре свега да видимо да ли Социјалистичка партија Србије има сагласност са нама око ових принципа, да ли уопште желе да разговарају са нама. Можда не желе, али онда је у реду да то кажу, бар више нико неће моћи да каже да је СНС за нешто крив. А онда смо спремни да разговарамо даље, и не брините бићете упознати чим будемо ишли у формализовање било каквих разговора.

Новинарка: Да  вас питам, сада кажете да позивате СПС да кренете у разговоре, међутим од Ивице Дачића се до сада често чуло да је већ понуђено место премијера  њему, додуше то су све неке незваничне изјаве.
Александар Вучић: Ја нисам у стању да коментаришем незваничне ствари, ако имате нешто званично да је негде нешто речено.

Новинарка: Па рекао је да му је можда боље да буде премијер са вама у влади, него да подржава владу демократа, то је рекао Ивица Дачић.
Александар Вучић: Ја нисам спреман да прихватим разговоре у којима се нисте договорили ни о чему, а да сте почели да делите функције. Ми морамо да почнемо да разговарамо, да разговарамо о плану, програму, о свему другом, ако се око тога договоримо, мислим да ће најмање проблема бити, па чак и да пронађемо људе, подсетићу вас, ми смо рекли да не морају сви људи да буду страначки људи, да смо ми спремни да буду и неки стручни људи и ми никакав проблем око тога немамо За нас је суштина целе приче можемо ли да направимо програм и циљеве који су реални, које ћемо да остваримо и шта ћемо то народу да испоручимо, који је то резултат.  Нас  у Српској напредној странци занима резултат на семафору. Кад год сам ишао на Маракану, дивно смо играли, али пише „један према три“. Тај резултат ме не интересује, волим када играмо лоше, а пише „један према нула“.

Новинарка: Добро, али ако Ивица Дачић унапред каже да је ДСС за њега неприхватљив због његовог става према Европи,  да ли сте ви у старту  спремни да прихватите то и да искључите опцију да разговарате са Демократском странком Србије?
Александар Вучић: Ја мислим да ако ви тако са стране питате, онда питајте све. Ја не знам зашто ми држимо конференцију за новинаре и зашто ми уопште говоримо и представљамо нешто што су идеје Српске напредне странке. Најбоље да све питате господина Дачића! Ја мислим, и рекао сам вам, не случајно да је Српска напредна странка највећа странка у Србији. И Српска напредна странка не поставља ствари ово хоћу, ово нећу, баш ме брига за једног, баш ме брига за другог. Не, ми смо одговорни озбиљни људи, људи који разговарају о плановима, оно што је наш посао у будућности. Ја разумем да су поједини политичари у кампањи.

Новинар: Господине Вучићу, само једно појашњење. Сви медији су пренели вашу изјаву да сте рекли да очекујете за четири дана формирање владе...
Александар Вучић: Не, не, не... Ја сам дао госпођи са РТС-а изјаву у којој сам рекао да мислим да ћу знати у року од четири дана како ће да изгледа та влада, а нисам рекао да ће за четири дана да буде формирана влада. Таман посла. То сасвим сигурно неће бити.

Новинар: Шта конкретно очекујете за та четири дана? Зашто баш четири?
Александар Вучић: Изгледа да нешто знам.

Новинар: Шта знате?
Александар Вучић: Не могу да вам кажем.

Новинар: Па, поделите са јавношћу...
Александар Вучић: Оно што могу да поделим са јавношћу, о томе с вама и говорим. Знате ли зашто људи имају поверења у нас? Могу да нас не воле наши политички противници, али сви могу да разговарају са нама. Зато што оно што се са нама разговара, то се није појавило ни у „Информеру“, ну у „Пресу“, ни у „Блицу“, нити у било којим новинама. Није се појавило нигде. Ја имам чисту савест то пред вама да кажем, као и пред онима који су нам пријатељи и пред онима који нас нападају без разлога сваког дана. Потпуно ми је чиста савест јер никоме то нисмо говорили. Зато што је то фер однос према нашим потенцијалним партнерима. И тако се понашамо и тако ћемо увек да се понашамо. Зато онај ко формира владу, та влада треба да ради као тим у будућности. Знате ли шта је је био један од разлога што ниједна влада, феудална влада, од 2000. године, никакву шансу за успех није имала, али апсолутно никакву шансу? То је зато што је сваки део  владе радио против оног другог дела владе. И онда је било: наместићемо текст у новинама против оног дела владе, а онда ће тај део владе да намести текст у другим новинама против оног другог дела владе. Ми то нећемо да радимо, ако будемо учествовали у влади. Ако не, критиковаћемо владу, бићемо озбиљна, конструктивна, одговорна опозиција, и такође немамо проблем са тим. Мени се чини, дакле, дозволићете ми и опростићете ми што ћу ту реченицу себи да дам за право да изговорим, плашим се да ми се чини да у овом тренутку у Србији код политичара постоји мањак идеја, мањак размишљања о будућности, а вишак сујете, а пре свега вишак жеље за функцијама које би могле да се употребе и злоупотребе у различите сврхе. Плашим се да је та врста неморала напала све нас као организам јединствени, неки део више, неки део мање. Ја сам јуче о томе говорио, данас разговарао и са Јоргованком, ми ћемо, а то је код нас најмање случај, а постоји такође, то код нас да исцелимо и променимо. То да више није важно ни шта су вам идеје, ни какве су вам идеје, ни где можете, ни како можете, ни с ким можете, већ само - дођи на власт по сваку цену, узми паре, стрпај их у џеп и брини о себи и својим кућама, вилама и не знам чему... То да буде принцип Српске напредне странке неће никада. И нека се љути ко год хоће, колико год хоће и кад год хоће, могу да нас смене. 29. септембра ће бити Скупштина наше странке, ето им прилике.

Новинар: Ја дубоко верујем да ви знате много више од онога што говорите медијима, волела бих да нам кажете да ли постоје назнаке договора између вас социјалиста и УРС-а, да Ивица Дачић буде премијер, Млађан Динкић потпредседник владе и министар економије, а ви министар полиције?
Александар Вучић: Код мене су дошли са причом - Ивица Дачић премијер и министар унутрашњих послова, Млађан Динкић финансије, економија, привреда, не знам шта још... Ја сам онда рекао, отприлике, Јоргованка би могла онда Министарство одбране да води, ја Министарство забаве. Немојте, кад вас молим, да се играте са таквим стварима...

Новинар: Значи, није истина?      
Александар Вучић: Не, није истина. Нисмо разговарали о томе. А при свему томе ми нисмо донели одлуку ни са ким, ни како, ни ко... Дакле, ја вам сада јавно могу рећи да не бих говорио у име других људи. Не знам ни сам да ли ћу да будем део владе, ни каква је то влада, желим да разговарамо, пре свега, о плановима, принципима и циљевима. Не само принципима, ти принципи су приче за малу децу и приче за медије. Оно што нас интересује и на чему ћу лично највише инсистирати, то су циљеви и резулатати који морају да буду постављени пред ту владу. Да ли та влада испуњава те циљеве, да ли је та влада дошла до резултата – супер – штиклирамо. Тачка. Влада успешна. Ако није стигла до резултата – одговорност за то и склањање. То вам је као што ћемо да имамо код нас у странци. Имате добар резултат – можемо нас двоје-троје-петоро да мислимо шта год хоћемо о тим људима, они заслужују своје место и морају да раде. Онај ко нема резултат – из ока да нам је испао, долазе нови, бољи, вреднији, способнији. Крај приче.

Новинар: Али, ако се договорите о свим тим циљевима и принципима, да ли ово стоји за вас као опција?
Александар Вучић: Ви знате и ја знам да вас највише занимају техничке пикантерије и те лично-политичке приче. Али, знате да сам прилично матор и искусан у овом послу, и не вреди.

Новинар: Јуче сте рекли да мислите да ће се за четири дана знати ко ће формирати владу, демократе или напредњаци...
Александар Вучић: Тако је. То сам хтео да кажем. Мислим да сам то јасно и рекао.

Новинар: ...а не које све странке ће бити са вама, ако ви формирате владу?
Александар Вучић: Мислим да ће се и то свакако знати. Кад ме питате, очекујем да је могуће да се то зна до понедељка поподне.

Новинар: Да се зна које странке ће бити у влади?
Алексндар Вучић: Да, мислим да би то било... То је оно што ја мислим. Не мислим да сам најобавештенији, али нисам ни необавештен.

Новинар: Да ли може још једно питање? Пошто сте социјалистима упутили позив, потпредседник СПС-а је данас рекао да не треба журити, а ви истичете хитност, да не треба журити са формирањем владе зато што је боље да се има квалитетна влада него куса влада.
Александар Вучић: Ми нисмо говорили о кусој влади. Ми смо позвали некога тек на разговор. Ми хоћемо квалитетну владу.

Новинар: Да ли их мало пожурујете?        
Александар Вучић: Не. Ми не пожурујемо никога, али знате кад вам неко каже криви су ДС и СНС, а онда ја питам, извините, а за шта је је то крив СНС, па нема одговора... Изволите, господо. Ми желимо да разговарамо.

Новинар: Да ли могу ја? Ја бих се вратио на почетак. Циљеви или принципи, како год да их називате...
Александар Вучић: Принципи су једно, циљеви су друго. Ја ћу вам рећи оне који су за нас најважнији у овом тренутку, али ми их нисмо саставили прецизно зато што желимо да о њима разговарамо са потенцијалним партнерима и онда бисмо са тим изашли у јавност. Оно што је председник државе јуче установио као политичко-стратешки, што сам видео да јавност у Србији није извукла као веома важну ствар, а то је стратешка одлука преседника Републике која обавезује целу земљу – то је циљ: Србија добија датум за отпочињање преговора. Тачка један. Тачка два – идемо у економске реформе. Под А – закон о јавним набавкама, под Б – реструктурирање јавних предузећа, под В – све оно о чему је Јоргованка говорила, за шта ја нисам експерт, али ће она то сести и сви наши људи, наши експерти сешће са њиховим експертима да видимо који су резултати и циљеви, како да придобијемо инвеститоре што је могуће више, како да обезбедимо што повољнији амбијент за њих и да то урадимо на свим странама света. Под Г – борба против корупције, криминала и истрага свих пљачкашких приватизација, под Д - да видимо како и на који начин, не одустајући од европског пута, на најбољи начин да сачувамо територијални интегритет Републике Србије. Дакле, то су циљеви, а ми хоћемо у те циљеве да убацимо и рокове. Не знам да ли сте ме разумели. Хоћемо да имамо прецизан резултат, да знамо да ли смо или нисмо у стању да то постигнемо. Да се играмо да бисмо ушли у валду да бисмо били важни, да бисмо имали ташну, машну, секретарицу и возача и тако даље, то нас не интересује. Нас интересује резултат и шта је то што можемо да урадимо за људе у овој земљи. И они који мисле да је то, како би мој син рекао, фол за народ, а да је, уствари, суштина у подели ресора, ја вам кажем тај се грдно, грдно преварио. Грдно се преварио. Зато што, ако ме питате, потпуно је свеједно да ли ће Пера, Мика, Лаза или Жарко да оствари резултат који је зацртан, а који је проверљив по пролазном времену као што га скијаши имају. Е, тако ћемо да поставимо ствари. Ја  мислим да је то добра вест за грађане Србије уколико би наши потенцијални партнери прихватили, јер ће они то моћи да проверавају заједно са нама. И мислим да је то апсолутно фер.
Кад ћу са Сузаном Грубјешић на кафу? Изволите ако имате још неко питање. То је зато што су пуштали – видели сте се са Сузаном Грубјешић, седели сте, нисте седели... Нисам, али сам решио данас да је позовем. Она пије кафу, ја не пијем.

Новинар: Није у Београду.
Александар Вучић: Зваћу је сутра. Немам проблем да разговарам са људима. Има ли још питања?
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.