Александар Вучић - 26.12.2009.

Ми смо вам рекли да цена електричне енегрије расте, а да се не зна где одлази новац, јер је ЕПС у великим губицима. Гориво је у Србији најскупље, а најнеквалитетније у региону. Имамо разне протоколе, меморандуме, стратегије развоја енергетике, а нико више не зна и никоме није јасно шта то ми предузимамо.
Ја ћу сад унеколико покушати да вам укажем на различите криминалне активности, увезаност са појединим тајкунима. Није тајна да у највећем делу послова у енергетском сектору, од НИС-а, данас пре свега ЕПС-а, да ту ведри и облачи Војин Лазаревић, али видећете и нека друга имена и занимљивости која се тичу и гасног сектора. Данас смо посебно, пошто знате да смо говорили већ о ЕПС-у и о НИС-у, држали посебне конференције, ми смо спремили данас озбиљан материјал везан за гасни сектор у Србији.
Наиме, ми имамо ниске резерве домаћег гаса. Свега 9 посто српске потрошње, а 91 посто нам је увоз. Имамо стални раст финалне потрошње гаса, подразумева се стално повећање увоза. Имамо разних губитака у преносу и дистрибуцији гаса, имамо неразвијену гасну инфраструктуру. Имамо посебно интересантно постојање предузећа Југоросгас у којем су многи покушали да оптуже, не знам, руску страну и да пребаце кривицу тобоже на руску страну, иако је кривица само у српским криминалцима, у српским политичарима, или вам је то свеједно, како год хоћете, јер су сви заједно.

Дакле, о чему је то, драги пријатељи, овде реч? Ја желим сад да вам истакнем веома прецизне податке од којих ћете се згрозити. Згрозити као обични грађани. Ми смо напустили партнерски однос, дакле, однос Србијагас-Гаспром који је био у реду, који је био 50:50, ми смо тај партнерски однос 50:50 изгубили за свега 4,8 милиона долара. За свега 4,8 милиона долара у једном тренутку. А погледајте шта смо изгубили. Изгубили смо власништво над деоницом магистралног гасовода Ниш-Појате од 62 километра, могућност да се утиче на доношење одлука и управљање, посебно стратешких одлука, наравно, јер се креће у гасификацију и Аустрије и многих других земаља у региону, изгубили смо профит из посредовања у набавци гаса, који је годишње између 25 и 30 милиона евра и који ће да расте, посебно имајући у виду прогнозу раста увоза гаса у Србију за чак 75 одсто до 2015. године, изгубили смо профит из гасификације Србије, а националним планом гасификације предвиђено је улагање од 500 милиона евра, изгубили смо профит из изградње, управљања и рада гасних електрана, изгубили смо развојну перспективу јавног предузећа које смо сами основали - све смо то успели да изгубимо само зато што су нам политичари и криминалци једно те исто или бар део њих. Да ли се сећате извештаја и приче коју су многи медији покретали, ја вас сад подсећам, реч је о новембру 2008. године о маржи на гас и о томе како ће многи да буду ухапшени. Сећате се, када нисмо имали гаса, па прича о складишту у Банатском Двору, неизграђеном и тако даље.

Извините, овде је изјава министра Дачића који каже, цитирам, новембар је 2008. године, министар полиције Ивица Дачић каже: „СБПОК ради на утврђивању чињеница о маржи за увоз гаса“. Дакле, провизија која се плаћа и уговор о гасу је подигнута са два посто на пет посто вредности уговора. То је била, пре свега, тема целе приче и других проблема око такозване гасне приче. „Ми ћемо грађанима дати извештај и рећи ко је кривац за овако криминалне марже и за овакав начин набавке гаса“. Ми вас питамо, прошло је више од годину дана, 13 месеци је прошло, где је извештај? Где је извештај? Ко су ти криминалци око марже за гас? Ко су ти људи? Ко су ти политичари? Да ли има неко ко ће да нам одговори на то? Да ли можете да кажете да смо нешто слагали? Па ће да покушају да кажу да су за то криви Руси. Па, нису криви Руси, криви су наши тајкуни, наши политичари, наши криминалци. Руси раде свој посао, они имају својих 50 посто, па својих 50 посто. Да ли ви знате да ми и даље немамо заједничко предузеће за подземно гасно складиште. И даље немамо, причамо о томе како се завршава, како се све прави, гради, немамо заједничко предузеће, немамо ништа.

Е сад, желим да вам укажем на следећу чињеницу. Веома прецизне бројке, као што видите, нема игре када о таквим стварима говорите. За само три године од када су ти српски политичари и тајкуни, преко ове фирме о којој говоримо, Југоросгаса, која нема везе са Русима, наглашавам, Србија је изгубила по том основу око 80 милиона евра. Када се на то дода интервентни увоз гаса у јануару 2009. године из туђег складишта од око 24 милиона долара, Србија је изгубила свакако преко 95 милиона евра, што је око 20 посто потребних средстава за гасификацију у Србији. Од тог износа је могло, према националном акционом плану гасификације, да се заврши подземно складиште гаса и потпуно оконча гасификација 15 градова у Војводини и прошири мрежа у Новом Саду. Или да се гасификује 30 градова у Централној и Источној Србији. На пример, 160.000 домаћинстава, да се изграде гасоводи високог притиска на територији целе Источне и Јужне Србије. И ми сад питамо, постављамо кључно питање – а ко су ти наши представници у тој фирми због којих је Јавно предузеће Србијагас изгубило све што је могло да изгуби у претходном периоду. Хајде да видимо, да ли су тамо можда Тома Николић и Александар Вучић, можда неко други из опозиције, или су тамо блиски рођаци, чланови породица министара у Влади Републике Србије. Плус још неки тајкуни. Па ћете да видите случајно како су неки блиски рођаци баш оних министара који су задужени за овај сектор зато што треба свима живима да се напуне приватни џепови, да они буду што богатији, да они живе лепо, да они раде шта хоће у овој земљи и људи када вам ово говоре, то није у питању демагогија, па сада некога критикују за 10.000 евра или 100.000 евра или не знам шта, ми причамо овде, људи, о десетинама милиона евра, о пљачки имовине од десетина и стотина милиона евра. И нико неће тиме да се бави у Србији, никога не интересује ништа. Прошле године, 2008, је то питање око маржи за гас покренуо, мислим, Б92, сви остали су углавном ћутали и бежали, чекали да се једва заврши, сад више нико не сме да пита ништа зато што у нашој земљи када им кажете нешто од овога они одмах кажу – е, то су Руси криви. Ви их питате – извините какве везе ово има са Русима, ту нема ниједног Руса, то није руска компанија, то је наша преварантска варијанта у којој имате политичаре, тајкуне, кога год хоћете и онда... Е, хајде зауставите ту причу. Помоћи ћемо вам, даћемо вам мало више реклама за ваше телевизије, за ваше новине, за ваше радио станице. Хајде немојте да објављујете то. Или преко веома моћних политичких веза на јавна предузећа медијска да се о томе не говори, да нико ништа не прича. А сутрадан у новинама ће да буде Тома Николић и Аца Вучић психопате, лудаци, овакви, онакви. Док смо ми психопате, лудаци, овакви, онакви, они покрадоше и опљачкаше све што стигну.

Ја овде имам, и ви који сте заинтересовани можете да добијете прецизне податке, али... Иначе да знате, Југоросгас је јануара 2007. године добио статус предузећа које обавља делатност од општег друштвеног интереса. Они су добили и правно да изграде две гасне когенеративне електране у Нишу. Ми смо донели и посебан закон у Скуштини Србије о утврђивању јавног интерса за експропријацију непокретности ради изградње гасовога МГ 11 Ниш-Лесовац-Врање, односно lex specialis, јер они без тог Закона не би имали право на то. Онда се потавља питање – извините, а што постоји Србијагас, који се задужује, а и даље немамо заједничко предузеће које би радило подземно складиште гаса. Наше предузеће је Србијагас. Зашто се намерно разара и уништава Србијагас, а паре се дају приватним лицима, непознатим, тобоже? Тобоже непознатим. И наше питање је за представнке режима - хоће ли да нам кажу коначно, ко су ти генији, много паметни и мудри, који опљачкаше толике десетине и милионе евра и чији су то све рођаци у тој фирми? Чији су то све рођаци? Где те паре одлазе? И само немој да нам говоре о томе како то има неке везе са Русима, пошто смо установили да ту Руса нема. Ако они не изађу до Нове године са овим, ми ћемо вам после Нове године показати ко је све ту од блиских рођака и наших министара и представника, видећете каквих све органа власти, изненадићете се. И колико они пара односе из ове земље и уопште не разумем због чега је формирано предузеће у Швајцарској, да би се ваљда износиле паре из земље, да не би остајале овде. Нико жив ништа не разуме, осим што видите да све опљачкаше, како год да стигну.

Дакле, ова анализа је наравно урађена веома стручно, радили су је људи који познају енергетски систем у Србији најбоље и ви видите да ми полако, део по део различитих области друштвеног живота анализирамо, а у току наредне године ћемо нудити решења за све оно о чему смо вам говорили. Ја знам да то у новине углавном не иде, на телевизију углавом не иде зато што никоме није занимљиво да се бави озбиљном критиком, можда би неко желео скандале. Овде је скандал само тај што су грађани пљачкани, а та пљачка се наставља и даље.
Изволите, ако имате неко питање, и извините што смо вас малтретирали у суботу у 11 сати.

Новинар: Можете ли да ми појасните како кажете да ту нема Руса? Да ли мислите на Југоросгас?
Александар Вучић: Да. 50 посто су Руси...

Новинар: 25...
Александар Вучић: 25, тако је, е зато вас ја питам ко је у тих 25 посто?! Не питам ја... Чистих је 50 посто Гаспрома, то је чисто, ја питам за ових 25 посто што смо ми изгубили, а имали смо партнерски однос. Дакле, надам се да сте ме сад разумели.

Новинар: Сад јесам.
Александар Вучић: Не причам ја ни о 25 посто Србијагаса, не причам ја ни о 50 посто Гаспрома, ја причам о ових 25 посто због којих је Србија изгубила партнерски однос, а који нема везе са Русима, већ има везе са нашим политичарима и са нашим тајкунима. Е то је оно о чему говорим. Дакле, све што сам говорио тиче се тих 25 одсто. Надам се да су ме сви остали разумели. Дакле, постојао је Југоросгас који је имао 50 посто Гаспрома, 50 посто Србијагаса. Изненада смо ми, са више одлука, различитих наших Влада, изгубили партнерски однос 50:50. Дошло се до односа који је суштински 75:25, али ових 25 посто нису Руси, него су то наши криминалци који су уништили део државне имовине за ових 4,8 милиона, а ми смо због тога изгубили стотине милиона евра. Е ја сам говорио о том парчету, о тих 25 посто, који у ствари нису 25 посто, него много више од тога. Разумели сте и сами због чега.
Видим да ви познајете целу енергетску ситуацију, иначе сам умирао од смеха када су неки говорили посланици како не смемо да нападамо Војина Лазаревића и енергетски сектор, пошто су тобоже дали некоме паре и тако даље. Видите да смо једини у Србији који смемо да нападнемо господина Лазаревића. Једини. Зато што имамо чист образ, а не ђон од образа као неки други. Али није ту у питању само Војин Лазаревић, много мене више брину неки државни органи. А Лазаревић – хајде да узмем где год могу, али има од кога да узме, када нам у државу седи све го лопов до лопова.

Толико је озбиљна ситуација. Дакле, имате да нико није одговарао, што је веома, веома важна ствар, нико не одговара за 8,6 милијарди. Ми то плаћамо из имовине јавног предузећа и то ће да нас кошта много више од тих 8,6 милијарди и много више него да иде то плаћање кроз буџет. Ми имамо проблем са ЕПС-ом, да имате повећање цене електричне енергије, да ми до 2014. ниједан капитални објекат не можемо да изградимо у ЕПС-у, да се само све више ослањамо на увоз струје, а обновљиве изворе енергије и изворе, али и финални производ, струју, тих обновљивих извора енергије, унапред смо се тога одрекли у различитим врстама споразума које смо направили са многим земљама зато што се опет као посредници појављују, ко? Исте фирме и исти тајкуни. Недавно су направили стратешки споразум са једном земљом, западном, а видећете једна фирма која се бави енергетским сектором, која се појављује као посредник, већ је све дилове и све послове направила. Па се питате - шта ће нама држава? Што се бавимо било чиме? Дај, као што неко рече овде, овде су одавно затворили врата, угасили светло, а онда и закључали врата и неко је бацио кључ. Тако да пустите их да цркну од муке.
Изволите, ако имате неко питање.
Извините што сам вам оволико причао данас. Хвала вам много што сте дошли на нашу конференцију.