Вести

Стефановић: Разговарамо са свима како Косово не би постало члан Интерпола

Представници Србије спроводе низ активности на спречавању чланства тзв. Косова у Интерпол, рекао је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, уз оцену да је све неизвесно до дана гласања у Генералној скупштини те међународне полицијске организације.

Генерална скупштина Интерпола биће одржана у Чилеу, од 15. до 18. октобра, а Приштина је након два неуспеха ипак и ове године поднела захтев за чланство.

Стефановић је рекао да је циљ да се покаже да је позиција Србије исправна.

"Не можете нешто што је потпуно чисто, а КиМ је део Републике Србије по Резолуцији 1244 СБ УН, злоупотребљавати у једној полицијској организацији и дозволити да се они баве политиком", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да представници Србије разговарају са државама које су раније гласале за чланство тзв. Косова у Генералној скупштини Интерпола.

"Желимо да још једном укажемо на све оно у шта чврсто верујемо, а то су полицијски, политички и правни разлози...", рекао Стефановић.

Стефановић је подсетио да су Интерпол основале УН, а да је 2016. године ГС те међународне полицијске организације у Пекингу усвојила резолуцију у којој се јасно наводи да њихова чланица може постати само држава која је чланица УН или држава посматрач.

"Косово то свакако није, ни једно ни друго", рекао је Стефановић.

Стефановић је опширно говорећи о својим активностима и својих сарадника по том питању, рекао и да је све то рађено уз притисак великих сила.

Стефановић је рекао да је један део српског тима већ у Чилеу, а да ће им се он прикључити за неколико дана, те да већ има најављене разговоре са бројним делегацијама земаља чланица Интерпола и то ће, како је рекао, бити "последњи напор" који наша земља може да учини да спречи пријем Косова у чланство.

"Знам да ће бити тешко и неизвесно до самог дана гласања, али верујемо да можемо да објаснимо да је позиција Србије изузетно исправна и чиста", рекао је Стефановић.

Стефановић је приметио и да су приштинске институције овог пута имале другачију тактику, да су мање говорили о томе у јавности и чинили све да оставе утисак да нису заинтересовани и да можда неће ни бити гласања о њиховом чланству.

Стефановић, међутим, тврди да ће гласања бити, те да је то само "тактика Приштине".

Стефановић је поручио да ће се Србија трудити да, као и прошлог пута, у сарадњи са другим државама да не дозволи да се понови пауза између што би, како је рекао, могло покварити исход гласања у корист наше земље.

 

 

Извор: Танјуг/РТС